• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, Viyana Grubu’nun İran’la yapılacak müzakerelerde Tahran Deklarasyonu’nun esas alınmasını kabul ettiğini açıkladı.




    YDH- İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, Viyana Grubu’nun İran’la yapılacak müzakerelerde Tahran Deklarasyonu’nun esas alınmasını kabul ettiğini açıkladı.

     

    Mehr haber ajansına demeç veren İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, Viyana Grubu ile Tahran’daki araştırma reaktörüne yakıt temini konusunda yapılan görüşmeklerle ilgili açıklamalarda bulundu.

     

    Viyana Grubu’nun Türkiye ve Brezilya’nın girişimiyle imzalanan Tahran deklarasyonu konusunda açıklama istediğini belirten İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, İran’ın Türkiye ve Brezilya ile birlikte sorulan sorulara gerekli cevapları verdiğini söyledi.

     

    Türkiye ve Brezilya’nın Viyana Grubu ile yapılacak olan müzakerelere katılıp katılmayacağına ilişkin bir soruya da açıklık getiren Burucerdi, “Bu deklarasyonun asli mercileri bu üç ülkeydi ve Tahran Deklarasyonu bu üç ülkenin kararıyla uygulanacaktır; dolayısıyla Türkiye ve Brezilya’nın Viyana Grubu ile müzakerelerde bulunması gerekir” dedi.

     

    Türkiye ve Brezilya’nın, İran’ın 5+1 ülkeleriyle müzakerelerine katılıp katılmayacağına ilişkin bir soruyu da cevaplayan İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, “İran’ın 5+1 ülkeleriyle müzakereleri, Tahran tarafından sunulan paketle ilgilidir ve müzakerelerin zemini farklıdır. Dolayısıyla Türkiye ve Brezilya 5+1’deki müzakerelerde yer almayacaktır” dedi.

     

    Türkiye ve Brezilya, Birleşmiş Milletlerin 5 daimi üyesi ile Almanya’nın oluşturduğu 5+1 grubu ile İran arasında yapılan müzakerelere katılmak için talepte bunmuş; ancak 5+1 bu talebi reddetmişti.

     

    İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ise Türkiye ve Brezilya’nın 5+1 ile yapılan müzakerelere katılmasını desteklediklerini belirterek müzakereci sayısının artmasını, İran’ın müzakerelere başlaması için ön şart olarak öne sürmüştü.