• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Casusluk yaptığı gerekçesiyle İran’da tutuklu bulunan Amerikan vatandaşı Sarah Shourd’un serbest bırakılması konusunda Umman’ın arabuluculuk yaptığı bildirildi.




    YDH- Casusluk yaptığı gerekçesiyle İran’da tutuklu bulunan Amerikan vatandaşı Sarah Shourd’un serbest bırakılması konusunda Umman’ın arabuluculuk yaptığı bildirildi.

     

    Mehr haber ajansının bildirdiğine göre Tahran Savcısı Ababs Devletabadi bugün düzenlediği basın toplantısında yaklaşık bir yıl önce casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanan Amerikan vatandaşı Sarah Shourd’un serbest bırakılması için istenen yarım milyon Dolarlık kefaletin Umman tarafından ödendiğini açıkladı.

     

    Bir gazetecinin “Amerikan yönetimi, Bayan Sarah Shourd’un serbest bırakılması için belirlenen yarım milyon dolarlık kefaleti ödemeye yanaşmadı, peki bu kefalet nasıl temin edildi?” şeklindeki sorusu üzerine Tahran Savcısı Abbas Devletabadi, “Biz, Amerikan yönetimi için kefalet tayin etmedik, sanık için kefalet tayin ettik. Bu da Umman’ın Maskat kentinde bulunan Bank-ı Milli’deki Yargı Gücünün hesabına yatırıldı. Banka’dan kefaletin yatırıldığına ilişkin resmi yazının Yargı Gücüne ulaşmasından sonra da söz konusu Amerikan vatandaşının serbest bırakılmasının yolu açılmış oldu” dedi.

     

    Umman hükümetinin İran tarafından serbest bırakılan Amerikan vatandaşı Sarah Shourd için özel bir uçak tahsis ettiği ve Sarah Shourd’un bu uçakla Tahran Mehrabad havaalanından Maskat’a nakledildiği bildirildi.

     

    Sarah Shourd, bir yıl önce beraberindeki diğer iki Amerikan vatandaşı ile birlikte Irak’ın Kürdistan bölgesinden İran’a yasadışı yollarla giriş yaptığı için tutuklanmış ve İran güvenlik ve adli makamları söz konusu Amerikan vatandaşlarını casusluk yapmakla suçlamıştı.

     

    Tahran savcısı geçtiğimiz günlerde Sarah Shourd’un yarım milyon Dolar kefalet ödenmesi durumunda serbest bırakılacağını açıklamış, Sarah Shourd’un ailesi ise maddi güçlerinin bunu ödemeye yetmeyeceğini belirterek kefalet miktarının azaltılmasını talep etmişti.