Petrol rafinerisi mi Mossad üssü mü?

img
Petrol rafinerisi mi Mossad üssü mü? YDH

Saberin News, Said Tayib Hasan’ın CEO’su olduğu Qaiwan rafinerisinde çalışanların Mossad tarafından işe alındığını iddia etti.




YDH- Infopulse ağı 2024 yılının en zengin 20 Iraklısını 20. sıradan birinci sıraya doğru sıraladığı bir dizi yayınladı. Bu seride yedinci sırada Qaiwan Group CEO'su Said al-Tayib Hasan (Said el-Tayib) yer alıyor.

Said Tayib Hasan, Irak ve Orta Doğu'nun önde gelen sanayi ve enerji şirketlerinden biri olan Qaiwan Group'un CEO'sudur. Grup, inşaat, gayrimenkul, konaklama, eğitim, sağlık, genel ticaret, perakende ve daha fazlası dahil olmak üzere ondan fazla sektörde faaliyet göstermektedir.

Qaiwan Group, Irak'ta enerji ve gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren bir şirketten bir şirketler grubuna dönüşen 3.000 çalışana ve çeşitli alanlarda 50'den fazla şirkete sahiptir.

Qaiwan Group, 2010 yılında ticari faaliyetlerle ilgili Maya Vakfı'nı kurmuştur. Vakfın, Malezya Teknoloji Üniversitesi'ne bağlı (Qaiwan Uluslararası Üniversitesi) de dahil olmak üzere 25 eğitim merkezi bulunmaktadır. Qaiwan Uluslararası Üniversitesi, 2018 yılında Süleymaniye Heights projesi kapsamında kurulmuştur ve İngiliz müfredatına sahip iki okul işletmektedir.

Qaiwan'ın rafinerilerle güçlendirilmesi

Kaynaklara göre, birbirini izleyen hükümetler Qaiwan'ın Hadise rafinerisi, Kar rafinerisi, Bazyan rafinerisi, Kerkük rafinerisi, Kesk rafinerisi, Çin rafinerisi ve Beyci rafinerisi de dahil olmak üzere Kuzey Irak'ta bulunan tüm rafinerileri kontrol etmesini sağladı.

Kaynaklar şunları ifade etti: "Hükümet, daha önce Dürüstlük Komisyonu ve Parlamento Petrol ve Doğal Gaz Komitesi tarafından yolsuzluk şüpheleri nedeniyle reddedilen Matruh rafineri tarzındaki Said al-Tayyib tarafından işletilen Qaiwan'a bir teklifte bulundu. Eski çok üst düzey bir yetkili, Petrol Bakanı ve Petrol Ürünleri Dağıtım Şirketi (SOMO) yöneticisinin katılımıyla Qaiwan'ın çalışmalarını kolaylaştırdı."

Sözleşmelerin yenilenmesi

Irak Bakanlar Kurulu Aralık 2023'te Kar ve Qaiwan'ın rafineri sözleşmelerini yeniledikten sonra, yolsuzluk, gecikme ve başarısızlıklarla dolu uzun geçmişlerine ve Baz el-Berzenci ve Said Tayib Hasan (Said Tayib) liderliğindeki Kürdistan Bölgesi'ndeki etkili partilerle bağlantılarına rağmen, elektrik tedarik sözleşmelerini bir yıl daha yenileme kararı aldı.

Beyci Rafinerisi

Başbakan Muhammed Şiya el-Sudani 17 Ağustos'ta Beyci rafinerisini ziyaret etti ve rafinerinin faaliyete geçmesiyle tüm Irak'ın petrol ürünleri ithalatına kapıların kapanacağını açıkladı.

2020 yılında (o zamanki) Parlamento Petrol ve Enerji Komitesi üyesi Galib Muhammed, Beyci rafinerisinin Baz el-Berzenci ve Said Tayib Hasan (Said el-Tayib) başkanlığındaki Kürdistan bölgesindeki etkili partilere ait "Kar ve Qaiwan" adlı iki şirket tarafından kontrol edildiğini açıkladı.

Galib Muhammed, "Rafineride kamu parasının büyük bir şekilde israf edilmesine yönelik operasyonların varlığını" doğrulayarak, "iki şirketin elektrik üretmek için petrol ürünlerini kullanmak üzere Elektrik Bakanlığı ile sözleşmeleri olduğunu" belirtti.

Petrol kaçakçılığı

2011 yılında CTS, Irak Petrol Bakanlığı'na Said Tayib Hasan'a ait büyük bir petrol taşıma şirketi olan Qaiwan'ın Kürdistan Bölgesi'nden Irak dışına tankerlerle ham petrol ve türevlerinin kaçakçılığını yaptığını gösteren bir mektup gönderdi.

Sonuç olarak 2012 yılında Qaiwan'ın faaliyetlerinin askıya alınması ve kara listeye alınması kararı alındı, ancak şirket bugüne kadar faaliyetlerine devam etti.

Said Tayib ve Mossad

Direniş gruplarına yakınlığıyla bilinen Saberin News Telegram kanalı, Mossad’ın, Said Tayib’in iş ortağı olduğunu kaydetti.

Saberin, Qaiwan rafinerisinde 170 kişinin çalıştığını ve bunların tamamının Mossad tarafından casusluk ve doğrudan bilgi sağlama amacıyla işe alındığını bildirdi.

 



Makaleler

Güncel