FT: İsrail'in eli kolu bağlı

img
FT: İsrail'in eli kolu bağlı YDH

Eski ABD'li diplomat Richard Haass, Siyonist rejim açısından mevcut seçenekler yeterince iyi olmadığı için İran'ın üstün pozisyonda olduğuna dikkat çekti.




YDH - Centerview Partners'ın kıdemli danışmanı, Dış İlişkiler Konseyi (CFR) düşünce kuruluşunun onursal başkanı ve emekli ABD'li diplomat Richard Haass, Financial Times (FT) gazetesinde kaleme aldığı makalede, İsrail'in İran konusunda neden iyi seçeneklere sahip olmadığını ele aldı. 

Haass, İran'ın 14 Nisan'da Siyonist rejime yönelik misilleme saldırısının doğrudan gerçekleştirdiği ilk saldırı olduğunu belirterek, ülkenin daha önce Siyonist rejime karşı savaşının 'gölgelerde gerçekleştiğini' iddia etti.

Haass'a göre asıl mesele İsrail ve Orta Doğu'nun bundan sonra nereye gideceği; zira Haass, İran'ın her şeyin eski haline dönmesini istediğini ve bunun da 'vekiller' aracılığıyla dolaylı bir savaş olduğunu iddia etti.

Öte yandan Haass, ABD'nin durumun sükunete kavuşmasını istediğini, zira İran'ın bölgede uzun vadeli bir savaşa hazır olduğunu belirtti.

Haass'a göre İran'ın sahip olduğu imkanların başında Hürmüz Boğazı'nı kapatarak petrol fiyatlarının artmasına neden olmak geliyor ki bu da halihazırda enflasyonun etkileriyle boğuşan ABD Başkanı Joe Bide üzerinde daha fazla baskı yaratacak.

Hass, İsrail açısından mevcut seçeneklerin hiçbir şey yapmamak, İran'a karşı dolaylı bir savaş yürütme statükosuna geri dönmek, saldırıyla ilgili 'İran içindeki askeri hedeflere' karşı sınırlı bir saldırı başlatmak veya İran'ın nükleer tesislerine saldırmayı da içeren büyük bir misilleme başlatmak olduğunu belirtti.

Haass, birinci ve ikinci seçeneklerin avantajlı olduğunu ve İsrail'e 'Gazze'ye odaklanmak' ve esirlerini geri almak için daha fazla alan tanıyacağını, aynı zamanda derin iktisadi, askeri ve insani maliyetleri olan daha geniş bir savaştan kaçınacağını da sözlerine ekledi.

Haass'a göre bu aynı zamanda Amerikalıları da memnun edecek.



Makaleler

Güncel