Suudi basını: Hamas, anlaşmanın ilk aşamasında 33 İsrailli esiri serbest bırakmayı kabul etti

img
Suudi basını: Hamas, anlaşmanın ilk aşamasında 33 İsrailli esiri serbest bırakmayı kabul etti YDH

Suudi el-Ahbar gazetesi, Hamas'ın Kahire'de yapılan görüşmelerde ilk aşamada 33 İsrailli esiri serbest bırakmayı kabul ettiğini öne sürdü.




YDH - Suudi el-Ahbar gazetesi, Hamas'ın Kahire'de yapılan görüşmelerde 'önceki tutumunun aksine' Mısır'la varılan esir takası anlaşmasının ilk aşamasında 33 esiri serbest bırakmayı kabul ettiğini iddia etti.

Katar'ın el-Cezire televizyonu ise, ismini belirtmediği üst düzey bir Hamas yetkilisinin "İşgalciler savaşı sürdürmekte ısrar ederek bir anlaşmaya varılmasını engelliyor. Siyonist varlık, esirlerin serbest bırakılmasını çatışmaların sona ermesine bağlamadan bir anlaşma çerçevesi arıyor. Savaşın durdurulmasını açıkça içermeyen bir anlaşma olmayacaktır," sözlerini aktardı.

Bu arada Yedioth Ahronoth gazetesine konuşan İsrailli yetkililer, Filistin direnişinin Mısır'ın anlaşma önerisine yanıtının yakında geleceğini tahmin etse de iyimser değiller.

Katarlı el-Arabi el-Cedid kanalı ise, cumartesi günü yapılan görüşmelerin 'nihai bir sonuç alınamadan' sona erdiğini ve pazar günü de devam edeceğini, dolayısıyla direnişin bu gece resmi yanıtını hemen yayımlamayacağını söyledi.

Kanalın haberinde, "Hamas'ın yanıtlanmasını istediği sorular var. Bu tüm taraflarla koordinasyon içinde yapılıyor. İsrail'in olumsuz açıklamaları Kahire'deki mevcut diyaloğu etkilemez," denildi.

İsrailli yetkililerin kötümserliğinin aksine üst düzey bir Amerikalı yetkili, Yedioth Ahronoth gazetesine 'eninde sonunda bir esir takası anlaşması olacağını tahmin ettiğini' dile getirdi.

Yetkili, "Katarlılar üzerinde çok fazla baskı var. Hamas esirlerin videolarını yayınladı, yani İsrail'in Refah'a girmesini istemedikleri açık," diye konuştu.