Koalisyon başbakan seçmek için bir kez daha toplandı

img
Koalisyon başbakan seçmek için bir kez daha toplandı YDH

YDH- Suriye Ulusal Koalisyonu, Arap Birliği'nin Doha'da düzenleyeceği zirveye günler kala, geçici hükümet ve başbakanı seçmek için bugün İstanbul'da toplanıyor.




 

YDH- Suriye muhalefeti, Arap Birliği'nin Doha'da düzenleyeceği zirveye günler kala, geçici hükümet ve başbakanı seçmek için bugün İstanbul'da toplanıyor.
  Suriye Ulusal Koalisyonu içerisindeki farklı görüşlerden ötürü bir hafta önce gerçekleşmeyen seçim, bugüne ertelendi. Londra'da yayımlanan el-Hayat gazetesi, bugün İstanbul'da gerçekleşecek seçimde sürprizlerin yaşanacağını duyurdu.  
  Bugün başlayıp yarın sona ermesi beklenen toplantıda, Suriye'nin kuzey ve doğu bölgeleri başta olmak üzere Suriye yönetiminin kontrolünden çıkan bölgelerin idaresi için geçici hükümet ve başbakanını  seçmesi bekleniyor.
  Ulusal Koalisyon Başbakanı Muaz el-Hatib'in karşı çıktığı seçim için adaylığını koyan 12 kişiden 2 tanesinin ismi, Suriye içerisinde yaşadığı için güvenlik gerekçesiyle açıklanmadı. 
  Ulusal Konsey'in başbakanlık için aday gösterdiği isimlerden Tarım Eski Bakanı Esad Mustafa, Ekonomist Usame Kadı ve Amerika'daki bir iletişim şirketinde çalışan Usame Heto'nun en güçlü adaylar olduğu bildirildi.  
  Öte yandan Ulusal Koordinasyon Kurulu'nun Suriye dışındaki başkanı Heysem Menna, Amerika ve Rusya'nın Suriye'deki krizin çözümü üzerinde ortak görüşe yaklaştığı bir dönemde Koalisyon'un hükümet kurma girişiminin müzakere çözümünün aleyhine olacağı, ülkedeki siyasi sorunları artıracağını söyledi. 
  Suriye yönetiminin baskı ve dayatmalar olmaksızın Cenevre mutabakatını uygulamayacağını belirten Menna, muhalif bir şahsın öncülüğünde kurulacak geçiş hükümetine muhalifler ve devletten de şahısların katılması gerektiğini söyledi.
  Suriye krizine Rusya ile Amerika bakışındaki yakınlaşmanın, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin görevi devralmasından önce başladığını, neticeye ulaşılması için belirli bir müddete daha ihtiyaç olunduğunu ifade etti.
  Menna, "Suriye Dostları Grubu'ndan sonra AB ülkelerinin Suriyeli muhaliflere silah göndermesi, Cenevre mutabakatının ikinci kez ihlalidir" dedi.
  Amerika'da BM yetkilileri ve Güvenlik Konseyi'ne üye ülke temsilcileriyle görüşmelerine devam eden Menna, Cenevre mutabakatı esaslı bir siyasi çözüm planına destek verenlerle temaslarına devam edeceklerini söyledi.