El Meyadin’in anlatımıyla Kusayr operasyonu

img
El Meyadin’in anlatımıyla Kusayr operasyonu YDH

Lübnan’ın el-Meyadin televizyonu, Suriye ordusunun stratejik öneme sahip Kusayr kentini kontrol altına almak için yaptığı operasyonun ayrıntılarını açıkladı.




 

YDH-Suriye ordusunun Lübnan sınırındaki Kusayr kentini kontrol altına alınmasının Humus kentindeki silahlı grupların temizlenmesi anlamına geleceğini belirten el-Meyadin televizyonu muhabiri Muhammed Muhsin, operasyonun ayrıntılarıyla ilgili olarak şunları söyledi.

Suriye ordusu saat 24’te Kusayr’a girileceğini açıkladı. Girişin yapılacağı kentin güney bölümünde yer alan silahlı grupların karargahlarına, operasyondan önce hava ve topçu saldırıları düzenlendi. 

Ordu daha sonra birkaç saat boyunca kent merkezine doğru ilerledi. Kentin doğu ve güney mahallelerini kontrolü altına alan ordu ile silahlı gruplar arasında bazı bölgelerde şiddetli çatışmalar sürüyor. Dabia ve Buveyda köylerinde çatışmalar sürüyor.

Suriye ordusunun saldırı öncesinde silahlı grupların telsiz iletişimini felç etmesi, birçok militanın teslim olmasına sebep oldu. Öyle gözüküyor ki bu güvenlik ve istihbarat operasyonu, Suriye ordusuna silahlı grupların bulundukları yerler ve iletişim yöntemleri konusunda çok önemli veriler kazandırdı. 

Askeri kaynaklar, bu istihbaratın elde edilmesinin Suriye ordusunun hızla ilerlemesine ve silahlı grupların da çekilmesine sebep olduğunu söyledi. Suriye ordusu bundan önce taktiksel olarak Kusayr kentinin destek hattını kesmişti.

Bu operasyon, Suriye’nin kuzeyindeki Halep ve İdlib’deki silahlı gruplara yönelik temizlik operasyonunun başlatılmasını sağlayacak olmasından dolayı stratejik öneme sahip.

Suriye ordusu, manevra gücünü arttıran yeni taktikler kullandı. Suriye ordusu, Şam kırsalını, Humus ve Dera’dan ayırdı. Böylece Humus, Hama ve Halep’teki silahlı grupların birbiriyle irtibatları kesildi.

Suriye muhalefetine ait siteler, Kusayr’da öldürülenlerin görüntülerini yayımladı. Kusayr kentindeki çatışmalar devam ediyor, bu kent her iki taraf açısından da çok önemli. Kusayr’ın coğrafi konumu, gelecekte tüm Suriye’de yaşanacak çatışmaları etkileyebilecek nitelikte.

Her iki taraf da Kusayr’daki çatışmalar sonrasında oluşacak şartların önceki şartlardan çok farklı olacağı konusunda görüş birliği içerisinde.



Makaleler

Güncel