ABD’den Ürdün-Suriye sınırında uçuşa yasak bölge planı

img
ABD’den Ürdün-Suriye sınırında uçuşa yasak bölge planı YDH

Amerika’nın Suriye’de uçuşa yasak bölge oluşturulması için plan hazırladığı öne sürüldü.




YDH-El Meyadin televizyonu, Amerikan yönetiminin muhaliflere silahlı eğitim verilmesi ve uçuşa yasak bölge oluşturulması için hazırlık yaptığını bildirdi.

El Meyadin muhabiri Grasya Bitar, Amerika’nın Suriye’ye yönelik dolaylı askeri müdahale kapsamı içerisinde muhaliflere silah eğitimi verilmesi ve uçuşa yasak bölge oluşturulması yönünde hazırlık yaptığına dair haberlere dikkat çekerek “Amerika’nın muhalifleri silahlandıracağına dair çok şey söylendi; ama bunların tüm kağıt üzerinde kaldı” dedi.

Amerikan kongresinin askeri uzmanların hazırladığı senaryoları incelemekte olduğun belirtildiği haberde en önemli senaryonun ABD genelkurmay Başkanı Martin Dempsey’nin senaryosu olduğu ve bu senaryoda da Suriye’nin güneyinde bir uçuşa yasak bölge oluşturulması planının yer aldığı ifade edildi.

Suriye’nin güney cephesindeki ağırlık noktasının Şam’la Ürdün sınırı arasındaki Dera kenti olduğunu belirten Dempsey planının Ürdün’den Suriye içerisine doğru 48 kilometre derinliğinde bir uçuşa yasak bölge oluşturulmasını öngördüğü bildirildi.

Bu bölgenin isyan kıvılcımının ateşlendiği yer olmasından ve Suriye ordusunun bu bölgede geniş çaplı bir operasyon yapmamasından dolayı uçuşa yasak bölge için uygun görüldüğü belirtildi.

Öte yandan İngiliz Guardian gazetesi, Amerikan istihbarat servisi CIA’nın Ürdün’de Suriyeli bazı isyancı grupları eğitmekte olduğunu ve eğitilen bu kişilerin Suriye Ürdün ve Suriye İsrail sınırında oluşturulacak tampon bölgeyi korumakla görevli olacağını bildirdi.

El Meyadin’in haberinde ayrıca Türkiye Suriye sınırında bir tampon bölge oluşturulması planının çökmesinden sonra bunun Ürdün sınırında oluşturulmasının ve silahlı isyancıların buradan Şam’a saldırmasının planlandığını; ancak Ürdün’ün buna çekinceli yaklaşmasının ve bu bölgedeki Dürzi nüfusun halk komiteleri oluşturarak yönetime destek vermesinin planın uygulanmasını güçleştirebileceği bildirildi.

  



Makaleler

Güncel