İsrail, Gazze ile Mısır arasındaki bağlantıyı koparmayı planlıyor

img
İsrail, Gazze ile Mısır arasındaki bağlantıyı koparmayı planlıyor YDH

Wall Street Journal'ın haberine göre İsrail, abluka altındaki Gazze Şeridi ile sınırı oluşturan Selahaddin Koridoru'nu ele geçirmek üzere operasyon düzenlemeyi planladığını Mısır'a bildirdi.




Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin Mısırlı ve İsrailli yetkililere dayandırdığı haberine göre İsrail, Mısır-Gazze sınırı boyunca uzanan ve Eylül 2005'e kadar kontrol ettiği Selahaddin (Philadelphi) Koridoru'nun kontrolünü yeniden ele geçirme niyetini Mısır'a iletti.

Hafta başında Batı basını, İsrail'in Mısır'a Hamas'ın Selahaddin Koridoru boyunca yürüttüğü kaçakçılık operasyonlarına karşı harekete geçmesi için baskı yaptığını bildirmişti.

Habere göre İsrail, Filistin direnişinin kullandığı tünelleri yeniden inşa etme girişimleri konusunda gerçek zamanlı olarak haberdar olmk için sınır boyunca uyarı sistemleri kurmayı amaçlıyor.

Geçtiğimiz haftalarda Başbakan Binyamin Netanyahu birçok kez İsrail'in Selahaddin Koridoru üzerindeki kontrolünün önemli olduğunu ifade etmiş, "Philadelphi Koridoru bizim elimizde olmalı ve kapatılmalı," demişti.

Kaynaklara göre İsrailli yetkililer Kahire'ye, Tel Aviv'in Filistinli direniş gruplarını güzergâhtaki merkezi geçitten çıkarmak ve İsrail askerlerini hem İsrail hem de Mısır sınırındaki güneydoğu kısmından Akdeniz'e doğru konumlandırmak amacıyla koridorun Gazze tarafında bir askeri operasyon planladığını bildirdi.

15 kilometre uzunluğundaki koridor, Gazze Şeridi ile Mısır arasında bir tampon bölge görevi görüyor. Koridor, 1982 yılının başlarında Sina Yarımadası'nın Mısır'ın kontrolüne geçmesiyle oluşturulmuştu.

İsrail'in bu güzergah üzerindeki olası kontrolü, Gazze Şeridi'nin Mısır ve tüm Arap dünyasıyla olan karasal bağlantısını kesecek ve bölgenin tamamen kuşatılmasına neden olacak.



Makaleler

Güncel