Biden, Refah saldırısı için Netanyahu'ya şart sundu

img
Biden, Refah saldırısı için Netanyahu'ya şart sundu YDH

Axios portalı, ABD Başkanı Biden'ın Netanyahu'ya sivillerin tahliyesi planlanmadan Refah kentine saldırı düzenlenmemesi uyarısı yaptığını bildirdi.




YDH - ABD Başkanı Joe Biden, dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi yaptı. Biden, görüşmede bölgedeki Filistinli sivillerin tahliyesi planlanmadan Refah'a saldırı düzenlenmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Axios'un diplomasi muhabiri Barak Ravid'in haberine göre Netanyahu ve hükümetinin ABD'nin çeşitli taleplerini reddetmesi, Beyaz Saray'da giderek artan bir hayal kırıklığı yaratıyor.

Biden, bu hafta başında İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentini hedef alan saldırısını 'aşırı' olarak nitelendirmişti. Bu, Biden'ın 7 Ekim'den bu yana İsrail'i eleştirmek için kullandığı en sert dildi.

Ravid'e konuşan Biden yönetimi yetkilileri, ABD'nin orada barınan Filistinlilerin güvenli bir şekilde nasıl tahliye edileceğine dair net bir plan hazırlamadan İsrail'in saldırı başlatmasına karşı olduğunu açıkça belirttiklerini söyledi.

Üst düzey bir Amerikalı yetkili, İsrail rejiminin de Biden yönetimine ordunun Refah'ta faaliyet göstermesine izin vermenin şarta bağlı olduğunu, sivil nüfusun tahliyesini gerektirdiğini ve bu gerçekleşmeden harekete geçmeyeceklerini açıkça ifade ettiklerini aktardı.

Yetkili, "Refah'taki mevcut gerçeklikte bunun mümkün olup olmadığı konusundaki endişelerimizi açıklığa kavuşturduk," diye konuştu.

Öte yandan Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden'ın ayrıca esirlerin serbest bırakılması konulu müzakerelerde kaydedilen ilerlemeden 'faydalanılması gerektiğini vurguladığı' kaydedildi.

Netanyahu, cuma günü orduya Refah'taki sivil halkın tahliyesi için kabinye bir plan sunma talimatı vermişti.

İsrailli bir yetkili, Biden ile Netanyahu arasındaki telefon görüşmesinde ordunun Refah'a olası saldırısının, esirlerin serbest bırakılması çabaların ve Gazze'deki insani durumun ele alındığını iddia ederek görüşmenin 45 dakika sürdüğü bilgisini paylaştı.



Makaleler

Güncel