İngı̇lı̇z casuslar Gazze'yı̇ bombalamada İsraı̇l'e yardım edı̇yor

img
İngı̇lı̇z casuslar Gazze'yı̇ bombalamada İsraı̇l'e yardım edı̇yor YDH

Üst düzey bir İsrailli yetkili, İngiliz casus ekibinin istihbarat operasyonlarına "katma değer" sağladığını söyledi.




YDH- Declassified, New York Times'a sızan bir haberin, İngiltere'nin İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında oynadığı gizli role daha fazla ışık tuttuğunu bildirdi.

Üst düzey bir İsrailli yetkili, ekim ayında Gazze'yi bombalamaya başlamasından bu yana İsrail'e bir İngiliz casus ekibinin konuşlandırıldığını söyledi.

Söz konusu bu bilgi, cumartesi günü New York Times'ta yayımlanan ve İsrail'in yüzlerce Filistinlinin de öldüğü bir baskın sırasında dört esiri kurtarmasıyla ilgili bir makalede yer aldı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi başsavcısı, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkarılmasını isterken, İsrail şu anda Dünya Mahkemesi'nde soykırım suçundan soruşturuluyor.

Declassified, İngiliz bakanların, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşındaki destekleyici rolleri hakkında daha fazla bilgi ortaya çıktıkça yasal olarak savunmasız kalabileceklerini iddia etti.

New York Times'ın haberinde “Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'den istihbarat toplama ve analiz ekiplerinin savaş boyunca İsrail'de bulunduğu” belirtiliyor.

İngiliz personelin “bazıları her iki ülkenin vatandaşı olan rehinelerle ilgili bilgilerin toplanması ve analiz edilmesinde İsrail istihbaratına yardımcı olduğu” ifade edildi.

İsrailli yetkili, İngiltere tarafından sağlanan “dış istihbaratın” kendilerine “katma değer” sağladığını söyledi.

Yetkililer, “ne Amerikan ne de İngiliz ekiplerinin rehineleri kurtarmaya yönelik askeri operasyonların planlanması ya da yürütülmesinde yer aldığını” iddia etti.

Declassified daha önce RAF'ın (Kraliyet Hava Kuvvetleri) Aralık ayından bu yana Kıbrıs'tan Gazze üzerinde 200'den fazla casusluk uçuşu yaptığını ve bunlardan en az birinin İsrail'e indiğini ortaya çıkarmıştı.

Declassified ancak bunun, İngiliz istihbarat görevlilerinin Gazze'deki kampanyasını desteklemek üzere İsrail içinde konuşlandırıldığına dair ilk kabul olduğuna dikkat çekti.

İsrailli yetkili, İngiltere'nin “İsrail'in kendi başına toplayamayacağı istihbaratı havadan ve siber uzaydan sağlayabildiğini” de sözlerine ekledi.

Özel Kuvvetler

Declassified, İsrail'de konuşlandırılan İngiliz ekibindeki personelin hangi İngiliz kurumlarına mensup olduğunun bilinmediğini, ancak İngiltere'nin elit özel kuvvetler birimi olan SAS'ı da içermesinin muhtemel olduğunu kaydetti.

‘The Sun’ gazetesinin 27 Ekim tarihli haberinde, demokratik denetimin tamamen dışında faaliyet gösteren SAS'ın, Hamas tarafından esir tutulan İngiliz rehineleri kurtarmak üzere Kıbrıs'taki İngiliz üslerinde görevlendirildiği iddia edilmişti.

Declassified, medyanın ulusal güvenliğe zarar vereceğini iddia ettiği bilgileri yayınlamasını engellemeye çalışan İngiltere ordusunun “D-Notice” komitesi 28 Ekim'de tüm medya editörlerinden Gazze'deki SAS operasyonlarıyla ilgili daha fazla bilgi yayınlamamalarını talep ettiğini belirtti.

 

Declassified daha önce 36 askeri nakliye uçağının Kıbrıs'taki RAF Akrotiri'den Tel Aviv'e gittiğini ortaya çıkarmıştı. Bunların altısı C-17, 30'u ise A400M uçaklarıydı.

Haberde, İngiltere ordusu bu uçaklarla 4 bin 300 kadar personel taşımış olabileceğini ve bu personel arasında SAS birliklerinin de bulunmasının muhtemel olduğunu söyledi.

Declassified, İsrail'de konuşlu İngiliz ekibinde GCHQ (İngiliz devletini siber saldırılara ve tehditlere karşı korumak amacıyla hükümet tarafından görevlendirilen güvenlik ve istihbarat kurumu) ve MI6 personelinin de yer almasının ihtimal olduğunu bildirdi.

Esirler

New York Times'a konuşan iki İsrailli istihbarat yetkilisi, İsrail'in Cumartesi günü Nuseyrat mülteci kampına düzenlediği ve aralarında çocukların da bulunduğu 274 Filistinlinin ölümüne yol açan saldırının istihbaratının bir kısmının İsrail'de görev yapan ABD'li askeri yetkililer tarafından sağlandığını söyledi.

Declassified’e göre, İngiliz personelin ölümcül operasyon için istihbarat sağlayıp sağlamadığı bilinmiyor. 

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı (MoD) Declassified'a şunları söyledi: “Politikamız gereği, istihbarat konularındaki spekülasyonlar hakkında yorum yapmıyoruz.”

MI6'yı denetleyen Dışişleri Bakanlığı ise Declassified'a sorularını Savunma Bakanlığı'na yöneltmesi gerektiğini söyledi. Bu arada GCHQ, New York Times tarafından ortaya çıkarılan İsrail'deki İngiliz ekibini ne doğrulayacağını ne de yalanlayacağını belirtti.

Declassified, İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps’ın daha önce RAF'ın Gazze üzerindeki gözetleme uçuşlarının Hamas tarafından tutulan İngiliz esirlerin kurtarılmasına yardımcı olmak için yapıldığını iddia ettiğini hatırlattı.

Declassified, İngiltere pasaportuna sahip Nadav Popplewell'in kısa bir süre önce ölmesinin ardından geriye kalan rehinelerden yalnızca birinin İngiltere vatandaşı olduğunun düşünüldüğünü belirtti.

Haberde, Hamas’ın, Popplewell'in bir İsrail hava saldırısı sonucu öldüğünü söylediği bildirildi.

Declassified, İsrail Ordusu Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari’nin de bunu doğruladığını kaydetti.