'İsrail, Direniş Ekseni'ne saldırarak yüksek risk alıyor'

img
'İsrail, Direniş Ekseni'ne saldırarak yüksek risk alıyor' YDH

Haaretz gazetesi, Siyonist rejimin Direniş Ekseni'ne karşı yıpratma döngüsünü kırmak için risk almaya hazır gibi görünse de yanacak alevi kontrol etmesinin zor olduğunu yazdı.




YDH - Haaretz yazarı Amos Harel, gazetede yer alan makalesinde Siyonist rejimin Hamas'ın siyasi büro başkanı İsmail Heniye ve Hizbullah'ın üst düzey komutanı Fuad Şukur'u hedef alan suikastını ele aldı.

Makalede, "Beyrut ve Tahran'da düzenlenen iki suikast İsrail'in Orta Doğu'daki caydırıcılığını bir nebze olsun geri getirdi. Ancak bu cinayetler bölgesel bir çatışma riskini artırıyor," ifadelerine yer verildi.

Başbakan Benyamin Netanyahu'nun siyasi mücadelesi ve savaş sonrası için bu eylemlerden çıkar sağladığına işaret edilen makalede, "Netanyahu'nun amaçları arasında ceza davasını geciktirmek ve yargı reformlarını zorlamak için çatışmayı uzatmak da var," değerlendirmesi yapıldı.

Hamas ile yürütülen esir takası müzakerelerinin kısmen Netanyahu'nun sert tutumu nedeniyle durduğu kaydedilen makalede, direnişin müzakereyi terk etmesinin muhtemel olduğu öne sürüldü.

Makalede, "Bazı İsrailli yetkililer uzun vadede sükûneti sağlamak için gerilimin sınırlı tutulmasını savunuyor ancak özellikle İran intikam peşinde koşarken durumu kontrol etmek zor. Suikastların bu örgütleri caydırmadaki etkinliği tartışılsa da tarihsel olarak şiddetin azalmasına katkıda bulunmuştu," diye kaydedildi.

Herhangi bir bölgesel savaşın önemli sonuçları olabileceğinden Amerika'nın tutumunun son derece önemli olduğu belirtilen makalede, "Netanyahu'nun bölgesel gerilimler ve yaklaşan ABD başkanlık seçimleri nedeniyle ABD'yi İran'la doğrudan bir çatışmaya dahil etme niyetinde olduğuna dair spekülasyonlar var," denildi.



Makaleler

Güncel