Hayfa'ya yönelik bir saldırının olası senaryoları nelerdir?

img
Hayfa'ya yönelik bir saldırının olası senaryoları nelerdir? YDH

Hayfa Liman kompleksi ve İsrail'in en büyük deniz üssü gibi hayati askeri tesisleri nedeniyle önemli stratejik değere sahip bir şehir olan Hayfa, Direniş Ekseni'nin askeri operasyonları için birincil hedef konumundadır.




YDH- Press TV'de yayımlanan yazısında analist Ivan Kesic, Direniş Ekseni'nin, Şukur ve Heniye suikastı sonrasında, İsrail'in saldırganlık algısına yakın bir yanıt verileceğinin sinyallerini verdiğini yazdı. 

Press TV web sitesine konuşan kaynakların teyit ettiği üzere askeri operasyonun tam niteliği ve zamanlaması gizemini korusa da operasyonun eli kulağında olduğu açık.

Ivan Kesic, Tel Aviv'in, planlanan misilleme operasyonunun olası hedeflerinden biri olarak belirlendiğini, diğer potansiyel hedeflerin de işgal altındaki Filistin topraklarının kuzeyindeki stratejik bir şehir olan Hayfa olabileceğini kaydetti. 

Press TV, Tahran ve Beyrut'taki terör saldırılarına doğrudan karışmaları nedeniyle Tel Aviv'deki siyasi, askeri ve istihbarat tesislerinin potansiyel hedefler olduğunu bildirmişti.

Kesic'e göre, Tel Aviv'in ötesindeki Hayfa'nın birçok önemli askeri üs, rejim karargahı ve stratejik askeri sanayiye ev sahipliği yapması, burayı yaklaşan misillemenin önemli bir hedefi haline getiriyor.

Hayfa'daki tesislerin potansiyel hedef olarak kesinliği Haaretz ve Yedioth Ahronoth gibi İsrail basınında son zamanlarda çıkan haberlerle ve daha da önemlisi Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah'ın bir konuşmasıyla desteklenmişti.

Nasrullah 6 Ağustos'ta yaptığı bir konuşmada İsrail'in Beyrut'ta düzenlediği son saldırıya tepki göstererek, Hizbullah komutanı Fuad Şukur'un öldürülmesinin ardından Hayfa'nın Hizbullah için öncelikli hedef haline gelebileceğini söylemişti.

Ivan Kesic, Hayfa Limanı'nın, rejimin deniz operasyonları için kilit bir merkez olduğunu ve çoğu savaş gemisine ve tüm denizaltı filosuna ev sahipliği yaptığını belirttikten sonra, Hayfa Limanı'nın, Doğu Akdeniz'e yapılan deniz ziyaretlerinin yaklaşık yarısını oluşturan ABD Donanması'nın Altıncı Filosu için tercih edilen bir yanaşma noktası olduğunu ve yılda yaklaşık 20 Amerikan savaş gemisinin Hayfa'nın tesislerini kullandığını hatırlatıyor. 

2000'li yıllarda ABD Ordusu Mühendisler Birliği tarafından geliştirilen modern altyapı, rejimin askeri üstünlüğünü arttırmayı amaçlıyor.

Hayfa Limanı kompleksi, Eylat ve Atlit ile birlikte büyük yerli gemiler için bir askeri tersane içeriyor ve bir gaz santrali, bir sivil-askeri havaalanı, bir petrol rafinerisi ve bir deniz eğitim üssü gibi kritik altyapılarla çevrili.

Bu alanlar yerleşim bölgeleri ile iç içedir ve Bahad 600 deniz eğitim üssü yakın zamanda yeni konutlar ve askeri tesislerin yakınında bulunan bir çocuk hastanesi ile kısmen bir yerleşim bölgesine dönüştürüldü.

Haaretz, Hayfa sakinleri arasında, Direniş Ekseni'nin olası bir misilleme saldırısında hedef alınabilecek tehlikeli maddeler içeren yerel petrokimya tesislerinin yarattığı risklere ilişkin endişeleri dile getirdi.

2022 yılında yapılan bir araştırma, Hayfa Körfezi'nde nüfusun yoğun olduğu bölgelerin yakınında 81 bin 500 tehlikeli kaynak ve 800 çeşit tehlikeli madde tespit etti.

Risk altındaki önemli yerler arasında Bahad 21 hava kuvvetleri üssü, havaalanı yakınındaki bir teknoloji koleji ve Savaş İşleri Bakanlığı binası bulunuyor.

Ayrıca, önemli bir askeri üretim tesisi olan Rafael Gelişmiş Savunma Sistemleri kompleksi de Demir Kubbe ve çeşitli füzeler gibi savunma sistemlerinde uzmanlaştığı için rejim için endişe kaynağı.

Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yapılan açıklamaya göre, Hamas'ın siyasi büro başkanı İsmail Heniye'ye Tahran'da düzenlenen saldırıda, Rafael tarafından üretilen Spike füzelerinin versiyonlarına karşılık gelen “yaklaşık yedi kilogram ağırlığında bir savaş başlığı ile donatılmış kısa menzilli bir mermi” kullanıldı.

Ivan Kesic, ana hedeflerden olması beklenen Hayfa'ya dair analizini aktardığı makalesini şöyle sonlandırdı: 

''Saatler geçtikçe ve zamanı yaklaştıkça, Tel Aviv'deki katil rejim Gazze, Tahran, Beyrut ve ötesindeki terörizmine uygun bir yanıt olacak bir saldırıya hazır olmalıdır.'' 
 

 

 

 

 

 


 


 



Makaleler

Güncel