İsrailli eski tuğgeneral: İsrail aşağılandı ve yenildi

img
İsrailli eski tuğgeneral: İsrail aşağılandı ve yenildi YDH

Konferansta konuşma yapan İsrailli eski Tuğgeneral Guy Hazut İsrail'in aşağılandığını ve nihayetinde yenik düştüğünü savunuyor.




YDH- El-Meyadin'in, İsrail haber sitesi Yediot Ahronot'a dayandırdığı haberine göre, İsrailli Tuğgeneral Guy Hazut, İsrail'in caydırıcılığını kaybettiğini ve Ortadoğu'daki çocuklar arasında dövülen ve aşağılanan çocuk haline geldiğini belirtti.

Yedek Subaylar ve Savaşçılar Forumu konferansında konuşan Hazut, 7 Ekim'den bu yana “en ciddi başarısızlığın” Gazze savaşının yönetiminde yattığını vurguladı.

Aralık 2023'te Yediot Ahronot'tan gazeteci Ronen Bergman, İsrail ordusunun öngördüğü hedefleri gerçekleştiremeden Gazze’den çekilebileceğini bildirmişti.

Hazut, İran, Lübnan, Yemen ve Irak'tan İsrail'e doğru başlatılan çeşitli füze ve insansız hava aracı saldırılarına atıfta bulunarak “İsrail'i küçük düşürmek isteyen herkesin bir şeyler başlattığına” dikkat çekti.

Gazze'ye yönelik savaşın yönetilmesindeki başarısızlıkla ilgili olarak Hazut, Filistin Direnişi'nin 7 Ekim'de Gazze'deki yerleşim yerlerine yönelik saldırısı sırasında “İsrail'in uyuduğunu” ve işgal varlığının o sırada “hazırlıksız yakalandığını ve yüzüne tokat yediğini” değerlendirdi.

Gazze'deki durumu da değerlendiren İsrailli Tuğgeneral, “Hamas üyelerinin en az yarısının hala hayatta olduğunu, onlarca İsraillinin ise esir tutulduğunu” belirtti.

Gazze'de yüzlerce Filistin Direniş komutanının faaliyet göstermeye devam ettiğini ve eş-Şati mülteci kampından güneyde Han Yunus ve Refah arasındaki geniş alanlara kadar uzanan geniş bir bölgede Hamas'ı sağaltmak için çalıştıklarını vurguladı.

Hazut ayrıca İsrail ordusunda topçu mermileri ve tanklar da dâhil olmak üzere mühimmat ve teçhizat sıkıntısı yaşandığını kabul ederek “İsrail Ortadoğu'da her şeyi yapabilecek kapasitede değil” uyarısında bulundu.

Savaştaki başarısızlıklarla ilgili olarak İsrail ordusu tarafından yürütülen soruşturmalara da değinen Hazut, askeri soruşturma sisteminin “iflas ettiğini” belirterek, ordunun karşı karşıya olduğu en büyük tehlikelerden birinin soruşturmaların artık inandırıcı olmaması olduğunu sözlerine ekledi.