Hizbullah, Yossi Sariel’i mi ortadan kaldırdı?

img
Hizbullah, Yossi Sariel’i mi ortadan kaldırdı? YDH

Hizbullah’ın Erbain operasyonunda hedef aldığı Birim 8200 adlı istihbarat merkezinin başkanı Yosi Sariel’in öldüğü iddia ediliyor.




YDH- Avustralyalı akademisyen Tim Anderson, Hizbullah’ın geçtiğimiz Pazar günü hedef aldığı Glilot üssündeki Birim 8200 adlı istihbarat merkezinin başkanı Yossi Sariel’in öldüğünü öne sürdü.

Tim Anderson, kendisine ait X hesabından yaptığı açıklamada “İsrailli İngiliz istihbarat kaynaklarına göre, Pazar sabahı gerçekleşen saldırıdan bu yana kendisiyle iletişim koptu ve bu da yardımcı subayları ve bir dizi askerle birlikte öldürüldüğünü doğruluyor” dedi.

Hizbullah 25 Ağustos’ta 340 füze atarak İsrail’e karşı Erbain adlı bir operasyon başlatmış ve kuzeydeki 11 askeri üssü ve Tel Aviv yakınındaki Glilot üssünü hedef almıştı.

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, operasyon sonrasında yaptığı açıklamada 340 füzenin bir kısmının İsrail hava savunmasını meşgul etmeye yönelik olduğunu belirterek asıl hedefin İsrail’in tüm istihbarat örgütlerinin 'sinir sistemi' olarak tanımlanıyor. olan Tel Aviv yakınındaki Birim 8200’ün merkezi olduğunu açıklamıştı.

İsrail rejiminin siber ve elektronik casusluk yeteneklerinin omurgasını oluşturan Birim 8200, Gazze’ye yapılan saldırılarda hedefleri belirleyen yapay zeka makinesi Lavender’in de yaratıcısı. 

Elektronik İstihbarat birimi olarak bilinen bu birimin merkezi, Hizbullah’ın Erbain operasyonu ile hedef aldığı Ramat Haşaron'daki Glilot üssünde bulunuyor.

Mossad ve Şin Bet’ten bile daha büyük bir gizlilikle faaliyet yürüten Birim 8200’ün başkanı Yossi Sariel’in kimliği Nisan 2024'te kendisinin yaptığı bir hata sonucu ortaya çıktı. 

O zamana kadar düşük bir profil sergilemeyi başaran Yarbay Yossi Sariel, e-ticaret platformu Amazon'da takma bir isimle bir kitap yayımlayarak yanlışlıkla kimliğini ifşa etti.

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, Pazar günü yaptığı konuşmada Glilot üssünü İHA’larla hedef aldıklarını belirterek bunun Erbain operasyonunun ilk aşaması olduğunu söylemişti.

Erbain operasyonunun sonuçlarıyla ilgili istihbarat çalışması yaptıklarını belirten Seyyid Nasrullah, Hizbullah’ın istihbarat çalışması sonucunda öngördüğü hedefi gerçekleştirdiğine kanaat getirmesi halinde operasyonu tamamlanmış sayacağını hedefin gerçekleştiği kanaatinin oluşmaması halinde ise operasyonun ikinci aşamasını başlatacağını söylemişti.

Hizbullah’ın operasyonuyla ilgili olarak olağanüstü bir sansür uygulayan İsrail rejiminin eğer gerekten Hizbullah tarafından ortadan kaldırılmışsa bile Yossi Sariel’in öldüğünü kabul etmesi beklenmiyor.