Avrupalı güvenlik yetkililerinden Hizbullah'ın Erbain operasyonuyla ilgili açıklama

img
Avrupalı güvenlik yetkililerinden Hizbullah'ın Erbain operasyonuyla ilgili açıklama YDH

Avrupalı güvenlik yetkilileri Hizbullah'ın 25 Ağustos’ta gerçekleştirdiği Erbain Operasyonunda 22 İsrailli istihbaratçının öldüğünü ve 74 kişinin de yaralandığı bildirildi.




YDH- Lübnan’dan yayın yapan el-Meyadin televizyonuna açıklamada bulunan Avrupalı güvenlik yetkilileri Hizbullah'ın 25 Ağustos’ta gerçekleştirdiği Erbain Operasyonunun başarılı olduğunu söyledi. 

Haberde Erbain Operasyonunda İsrail askeri istihbaratına bağlı Birim 8200'den 22 kişinin öldüğü ve 74 kişinin de yaralandığı ifade edildi.

Avrupalı güvenlik yetkilileri, İsrail'in operasyonun başarısız olduğu yönündeki önceki iddialarının tersine, Hizbullah'ın Glilot ve Ayn Şemer üslerine yönelik saldırılarının ''aslında önemli bir başarı'' olduğunu doğruladı.

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah 25 Ağustos'ta televizyonda yaptığı konuşmada  operasyonunun ana hedefinin Tel Aviv yakınlarında bulunan '8200' birimiyle birlikte İsrail askeri istihbarat karargahı olarak hizmet veren 'Glilot' üssü olduğunu açıklamıştı.

Hizbullah Genel Sekreteri, Erbain operasyonunda “önemli sayıda insansız hava aracının bu iki hedefe ulaştığını” söylemişti.

İsrail rejimi, operasyonun yapıldığı 25 Ağustos’ta 100 kadar savaş uçağıyla önleyici bir saldırı yaparak Hizbullah’ın binlerce füze rampasını yok ettiğini ve Hizbullah’ın operasyonunun başarısız olduğunu iddia etmişti.

Ancak Hizbullah Genel Sekreteri’nin aynı gün akşam saat 18’de yaptığı konuşmanın ardından İsrail rejimi önceki anlatısını büyük ölçüde değiştirdi.

Erbain Operasyonu'ndan sonraki günlerde Birim 8200 adlı istihbarat merkezinin başkanı Yosi Sariel’in öldüğü iddia edildi.

Hizbullah’ın operasyonuyla ilgili olarak olağanüstü bir sansür uygulayan İsrail rejimi, Yossi Sariel'in akıbeti hakkında herhangi bir yorum yapmaktan kaçındı; ancak daha sonra İsrail’in Walla sitesi, Hizbullah saldırısından bir hafta sonra Birim 8200'ün komutanı istifa etmeyi planladığını öne sürdü. 

İsrail ordusunun en büyük ve en önemli istihbarat birimlerinden biri olarak tanınan Birim 8200 ve elektronik istihbaratın temelini oluşturan Glilot üssü İsrail'in güvenlik çerçevesinin temel taşı olarak biliniyor.

İsrail medyası bugün de Yossi Sariel'in istifa ettiğini bildirdi.

Hizbullah, İsrail askeri mevzilerini vurmaya devam ediyor

Çarşamba günü Hizbullah, savaşçılarının Filistin-Lübnan sınırında şu ana kadar dokuz operasyon gerçekleştirdiğini duyurdu: 

İsrail ordu sözcüsü, Lübnan'dan atılan en az 30 roketin şu ana kadar el-Celil Panhandle'ı hedef aldığını bildirdi.

Sadece son bir saat içerisinde Hizbullah tarafından işgal altındaki kuzeye 60'tan fazla roket atıldı. 

İsrail Güney Lübnan'a yönelik saldırılarını sürdürürken, son olarak Zibkin, Qlaileh'in dış mahalleleri, Raşaya al-Fakhar ve Yater'e bir dizi hava saldırısı düzenlerken, bir İsrail tankı da Kafar Şuba, el-Hiyam ve al-Wazzani'ye ateş açtı. 

İsrailli general: Hizbullah saldırırsa Tel Aviv ve Gush Dan'ı yok edebilir

İsrailli Yedek Tümgeneral İzak Brik, Lübnan'la savaşı tırmandırmayı seçmesi halinde “İsrail'in” karşılaşacağı vahim sonuçlara karşı uyarıda bulunarak üst düzey güvenlik yetkilileri tarafından yapılan tehditlerin “boş ve anlamsız” olduğunu vurguladı.

İsrail Kanal 12'ye verdiği mülakatta Brik, “şu anda yayılan ve İsrail için büyük bir felaket yaratabilecek en tehlikeli yalanın, ordunun Hizbullah'a bir saldırı başlatacağı” olduğunu belirtti.

Brik sözlerini şöyle sürdürdü:

“Halkın gerçeği anlaması gerekiyor. Altı tümene bölünmüş olan ve işgal ettiği topraklarda kalamadığı için Hamas'ı ortadan kaldıramayan bu çok küçük İsrail ordusu, Lübnan'a geniş çaplı bir savaş açarsa birçok sorunla karşılaşacaktır.”

Brik'e göre bu sorunlar arasında “kullanılamaz durumda tanklara sahip olan ordunun lojistik, bakım, mühimmat ve yedek parça sıkıntısı çekmesi” de yer alıyor.

“Ordu Litani Nehri'ne ulaşmayı başarsa bile iki ya da üç hafta içinde buradan ayrılmak zorunda kalacaktır çünkü yerine geçecek kimse olmayacaktır” diyen Brik, Güvenlik Bakanı Yoav Gallant'ın ordunun Lübnan'da kalmak gibi bir niyeti olmadığını itiraf ettiğini, dolayısıyla böyle bir hamlenin ‘hiçbir şey kazandırmayacağını’ söyledi.