Netanyahu'dan ateşkes önerisine cevap

img
Netanyahu'dan ateşkes önerisine cevap YDH

İsrail Başbakanlık Ofisi'nin, ABD ve Fransa'nın Hizbullah ile İsrail arasında 21 günlük ateşkes önerisine dair aydınlatıcı bir açıklama yaptığı bildiriliyor.




YDH- İsrail haber sitesi Yediot Ahronot'a göre, ateşkes önerisine karşı İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ''yanıt bile vermedi.''

Başbakanlık Ofisi tarafından yapılan açıklama, rejimin bakanları ile kuzeydeki yerleşimciler ve konsey başkanlarının ateşkesin yakın olduğuna dair haberlere gösterdikleri tepkinin ardından geldi. 

Rejimin devlet radyosu nun haberine göre ise Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, Amerikalı arabulucu Amos Hochstein'a İsrail'in ateşkes teklifini reddettiğini bildirdi.

BM Genel Kuruluna hitap etmek üzere ABD'ye giden Başbakan Benyamin Netanyahu'nun yerine Dışişleri Bakanı Israel Katz şunları yazdı:

“Kuzeyde ateşkes olmayacak. Zafere ve kuzeyde yaşayanların güvenli bir şekilde evlerine dönmelerine kadar terör örgütü Hizbullah'a karşı tüm gücümüzle savaşmaya devam edeceğiz.”

Haberin üzerinden üç saatten fazla bir süre geçtikten sonra, Netanyahu ''Sion Kanadı'' uçağındayken ofisinden şu mesaj iletildi: 

“Ateşkesle ilgili haber yanlıştır. Bu, Başbakan'ın yanıt bile vermediği bir Amerikan-Fransız önerisidir.”

Başbakanın sosyal medya hesaplarından da paylaşılan mesajda “Kuzeydeki çatışmaların hafifletilmesine yönelik sözde direktifle ilgili haber gerçeğin tam tersidir” denildi. 

Mesajda “Başbakan, kendisine sunulan plana göre İsrail ordusuna tüm gücüyle savaşmaya devam etmesi talimatını vermiştir. Gazze'deki çatışmalar da savaşın tüm hedeflerine ulaşılana kadar devam edecektir.” ifadeleri yer aldı.

Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Macid el-Ensari de aynı zamanda “Lübnan'da ateşkes için çalışan resmi bir arabuluculuk yolu hala yok. Lübnan'da 21 günlük ateşkes önerisi ile Gazze'de ateşkes önerisi arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu bilmiyoruz.” dedi.

Akka'ya yönelik yoğun roket saldırısının ardından İsrail ordusu Lübnan'ın derinliklerine saldırıyor.