Yedioth Ahronoth: Kara harekâtı Hizbullah’ın ölüm tuzağı

img
Yedioth Ahronoth: Kara harekâtı Hizbullah’ın ölüm tuzağı YDH

İsrail ordusunun Lübnan'a kara harekâtı başlatması halinde karşılaşabileceği olası sonuçları ele alan İsrail gazetesi bu hareketi Hizbullah'ın kurduğu bir “ölüm tuzağı” olarak nitelendirdi.




YDH- İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth, İsrail işgal ordusunun Lübnan'a kara harekâtı başlatması halinde karşılaşabileceği olası sonuçları ele aldı ve bu hareketi Hizbullah'ın kurduğu bir “ölüm tuzağı” olarak nitelendirdi.

Uzmanlar, haberin, işgal ordusunun Lübnan sınırındaki kuzey bölgelerinde “operasyonel görevler” için iki yedek tugayın çağrıldığını duyuran bir açıklama yapmasından ve İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'nin birliklere Lübnan'a olası bir kara harekatına hazırlanmalarını söylemesinden kısa bir süre sonra yayınlanmasına dikkat çektiler.

İsrail'in Kuzey Komutanı Ori Gordin de dün yaptığı açıklamada, İsrail'in Hizbullah'a karşı yürüttüğü operasyonda yeni bir aşamaya geçildiğini belirterek, gerekirse Lübnan'a kara harekâtına hazırlıklı olunması gerektiğini söylemişti.

Pazartesi günü İsrail tarafından Güney Lübnan ve Bekaa'ya düzenlenen ve en az 558 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan saldırıların ardından çarşamba günü Hizbullah Tel Aviv'in banliyölerindeki Mossad merkezini “Kadir 1” balistik füzesiyle hedef almıştı.

Yedioth Ahronoth, 98. Tümen'in de aralarında bulunduğu düzenli ve yedek birliklerin kuzey sınırına konuşlandırılmasına işaret etmesine rağmen, ordunun hemen bir işgale hazır olup olmadığı konusunda şüphe duyduğunu belirtti.

Ayrıca, Yedioth Ahronoth'a göre, üst düzey liderlerin çoğunluğu İsrail'in 1982 ve 2006'da olmak üzere daha önce iki kez Lübnan'ı işgal ederek “trajik ve acı bir hata” yaptığına ve “aynı hatayı tekrarlamaması gerektiğine” inanıyor.

Haberde, İsrail'in şu anki davranışının, Hizbullah'ı kara harekatı yapmadan sadece hava gücüyle yenebileceğine inandığı 2006 savaşının başındaki eylemlerine benzediği öne sürüldü.

Gazete, bu stratejinin başarısız olması ve Hizbullah'ın İsrail şehir ve kasabalarına yönelik saldırılarını sürdürmesi üzerine ordunun “hiçbir hedefine ulaşamayan” bir savaşta Lübnan'ı işgal etmek zorunda kaldığını belirtti.