Hizbullah, bir düzineden fazla İsrail askerini öldürdü

img
Hizbullah, bir düzineden fazla İsrail askerini öldürdü YDH

İsrail medyasında, Lübnan'da artan İsrail askeri kayıpları konusunda geniş çaplı bir karartma uygulansa da, Hizbullah'ın Güney Lübnan'ı işgal etmeye çalışan işgalcileri ortadan kaldırmaya devam ettiği bildiriliyor.




YDH- The Cradle'a göre, İsrail güçleri 2 Ekim'de Güney Lübnan'a sızma girişimleri sırasında ağır kayıplar vermeye devam etti ve birkaç kez geri çekilmek zorunda kaldı.

Hizbullah'ın medya ilişkileri ofisi başkanı Muhammed Afif 2 Ekim'de yaptığı açıklamada şöyle dedi:

''Bugünkü çatışmalarda düşman kayıplarının sayısı çok fazla ve düşman tarafından uygulanan bir medya karartması var.''

Lübnan Silahlı Kuvvetleri (LSK) Çarşamba günü öğleden sonra yaptığı açıklamada bir İsrail gücünün Lübnan topraklarına 400 metre kadar girdikten sonra Mavi Hat'tan sınırın İsrail tarafına geri çekildiğini doğruladı.

Hizbullah tarafından Çarşamba günü öğleden sonra yapılan açıklamada şöyle denildi:

''Bir İsrail düşman kuvveti Yaroun kasabasını orman tarafından kuşatmaya çalışırken, İslami Direniş savaşçıları 2 Ekim Çarşamba günü saat 14:00'te özel bir patlayıcı cihazı patlatarak onları şaşırttı ve kuvvetin tüm üyelerini öldürdü ve yaraladı.''

Hizbullah daha önce yaptığı açıklamada “Lübnan'ı ve halkını savunmak için İslami Direniş, Marun el-Ras kasabasına doğu tarafından sızan İsrailli düşman askerleriyle çatışmaya girerek aralarında çok sayıda kayıp verdi ve çatışmalar halen devam ediyor” demişti.

Video görüntülerinde İsrail güçlerinin birkaç ölü ya da yaralı askeri helikopterle tahliye etmek üzere taşıdıkları görülüyor. 

Sky News Arabia'nın aktardığı İsrailli kaynaklara göre Çarşamba sabahından bu yana 14 asker Hizbullah savaşçıları tarafından öldürüldü.

El-Arabiya ve el-Hades daha önce en az dört askerin öldüğünü ve en az 20 askerin de yaralandığını iddia etmişlerdi. 

Hizbullah savaşçıları tarafından öldürülenler arasında İsrail'in seçkin Egoz birliğinden Teğmen Eitan Oster de bulunuyor.

İsrail onun ölümünü Hizbullah ile çatışmalarda öldürülen “ilk” kişi olarak kabul etti.

Çarşamba sabahı erken saatlerde Hizbullah, İsrail askerlerinin Adeyse kasabası üzerinden Lübnan topraklarına girme girişimini engelledi ve onları hedef alarak kayıplar verdirdikten sonra geri çekilmeye zorladı. 

İsrail ordusu kara harekâtının amacının Hizbullah'ı sınırdan uzaklaştırmak ve Lübnan direnişinin geçen yıl 8 Ekim'de başlayan operasyonları sonucunda kuzeydeki yerleşimlerden tahliye edilen on binlerce İsrailli yerleşimciyi geri getirmek olduğunu iddia ediyor.

Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah geçen haftaki son konuşmada Lübnan'a yönelik herhangi bir kara harekatının İsrail için “cehennem” olacağını ve yerleşimcilerin kuzeye “geri dönmeyeceğini” söylemişti.