İran'a karşı saldırganlığı artırmaktan kaçınmanın İsrail için stratejik avantajlar sağlayabileceği ancak İsrailli liderlerin olası alternatifleri göz ardı ettiği bildirilirken rejimin İran'ın dinamikleri şekillendirmekteki etkisini göz ardı etmemesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuluyor.
YDH- İbranice haber sitesi Kanal 12'ye göre, İran'ın 1 Ekim gecesi boyunca gerçekleştirdiği Gerçek Vaat 2 Operasyonu'na yanıt vermekten kaçınma alternatifi İsrail'de hiç tartışılmıyor.
Koalisyonda ve kabinede, İsrail'in İran'a karşı saldırganlığını artırmaktan kaçınmasını savunan tek bir sesin olmadığını ortaya koyan Kanal 12, Beyaz Saray'ın çekincelerini de vurguluyor.
Tümgeneral Eitan Ben Eliyahu, askeri olmayan çözüm arayışları konusunda işgal rejimi içinde ortak bir yaklaşımın bulunmadığının altını çizdi.
ABD, İsrail'in askeri eylemleriyle ilgili olarak bir dizi anlaşma ve kayda değer muhalefet ile düşmanlık konusundaki tutumunu netleştirdi.
Kanal 12, İran'a yönelik bir saldırıdan tamamen kaçınmanın tercih edileceği bir olasılığın tercihini öne sürüyor.
Bu kaçıngan yaklaşımın diplomatik çözüme daha hızlı bir yol açabileceğini savunan İbranice gazete Beyrut'ta İsrail'in çatışmalara ara verilmesinden fayda sağladığı önceki duruma benzer şekilde, İran'a karşı saldırganlığı artırmaktan kaçınmanın İsrail'e gelecekteki müzakerelerde önemli avantajlar sağlayabileceğini vurguluyor.
Ancak bu kaçıngan seçenek -potansiyel faydalarına rağmen- kabine tartışmalarında ciddi bir şekilde ele alınmadı.
Kanal 12'ye göre, bu yaklaşımı reddeden ve saldırganlığı artırmaya odaklanan İsrailli liderler, mevcut tüm seçeneklerin kapsamlı bir şekilde tartışılmamasına sebep oluyor; İsrail'in askeri stratejisine ilişkin karar alma sürecine dair endişeleri artırıyor.
Son haberler, Beyaz Saray'ın İsrail'e, muhtemelen İsrail'de bir THAAD füze savunma sisteminin konuşlandırılması karşılığında, Beyrut'taki kritik bölgeleri hedef almaktan kaçınmasını tavsiye ettiğini gösteriyor.
Kanal 12, bu hamlenin, İsrail'in İran'ın nükleer ve petrol tesislerini vurmama taahhüdü de dahil olmak üzere itidalli davranması için bir teşviki olarak yorumlanabileceğinin altını çiziyor.
Haberde saldırganlığı artırma olasılığının Avrupa ülkelerini de bir ölçüde dahil etmesi muhtemel olan Amerikalı ortaklarla işbirliği içinde gerçekleştirilmesinin gerekliliğinin altı çiziliyor.
Kanal 12, olası herhangi bir yaklaşım kararının, İsrail, Lübnan, İran, Gazze ve Mısır'ı kapsayan üçlü hatta dörtlü bir çerçeveyi içermesi gerektiğini vurguladı.
Haberin sonunda Kanal 12, bu karmaşık ve zorlu dinamiğin altını çizerek herhangi bir yaklaşımın İran'ın rolünü göz önünde bulundurmasını gerektirdiğini vurguluyor; İran'ın etkisinin, gerçekleşebilecek ya da gerçekleşmeyecek herhangi bir potansiyel çözümün şartlarını şekillendirmede önemli olduğu haberde öne çıkarılıyor.