9 bin IŞİD militanı SDG kontrolündeki hapishanelerden 'kaçabilir'

img
9 bin IŞİD militanı SDG kontrolündeki hapishanelerden 'kaçabilir' YDH

ABD'li yetkililerin ''Suriye'nin kuzeyinde Türkiye destekli saldırılar devam ederse'' 'IŞİD'in büyük bir hapishane firarının' mümkün olduğunu söylediği'' bildiriliyor; ABD 2022 yılında SDG tarafından yönetilen esir kamplarını IŞİD'in "bekleyen ordusu" olarak tanımlamıştı.




YDH- İbranice yayın yapan Maariv’in Politico’ya dayandırarak bildirdiğine göre, Amerikalı yetkililer Suriye'de 9 binden fazla IŞİD mahkûmunu kapsayan büyük bir hapishane firarı olasılığı karşısında giderek daha fazla alarma geçiyor.

Politico'nun iddiasına göre, ‘’Türkiye destekli grupların sürekli saldırılarına maruz kalan’’ hafif silahlı Kürt güçleri şu anda bu tutukluları koruyor.

Maariv’in iddiasına göre, Beşşar Esed hükümetinin değişim geçirmesiyle birlikte, ‘’Kürt vekillere yönelik yoğunlaşan Türk saldırıları nedeniyle’’ durum daha da kötüleşti.

ABD'li yetkililer bu durumun kitlesel bir kaçışa yol açabileceği ve IŞİD'i yeniden canlandırabileceği konusunda uyarıyor.

ABD'li üst düzey bir ‘terörle mücadele yetkilisi’ durumu “saatli bomba” olarak nitelendirerek aciliyetin altını çizdi:

“Türkiye SDG'ye yönelik bu saldırıları durdurmazsa, IŞİD'i yeniden alevlendirebilecek kitlesel bir hapishane kaçışı görebiliriz.”

Amerika Birleşik Devletleri bir kâbus senaryosuna dönüşebilecek olan IŞİD teröristlerinin toplu kaçışını ''önlemek için acele ediyor''.

Bu arada, Temmuz ortasında SDG kontrolündeki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi (AANES) yetkilileri, SDG'ye karşı “doğrudan çatışmaya katılmamış olmaları” şartıyla terörle ilgili suçlardan hüküm giymiş bin 500'den fazla Suriyeli IŞİD militanının serbest bırakılmasını sağlayan bir genel af yayınlamıştı.

Binlerce IŞİD savaşçısı ve aileleri, sınırlı silahlara sahip ABD destekli Kürt güçlerinin gözetimi altında geçici hapishanelerde tutuluyor.

Bu tesislerin kısa vadeli çözümler olması gerekiyordu ancak hiçbir ülke bu savaşçıları ülkelerine geri göndermeye yanaşmıyor.

Benzer bağlamda, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) 2015'ten bu yana Suriye'nin kuzeydoğusundaki petrol ve buğday zengini bölgelerin kontrolünü IŞİD'den alarak Washington'a yardımcı oldu.

Kürt milisler ayrıca on binlerce IŞİD üyesini ve ailelerini barındıran düzinelerce derme çatma hapishane kampını da kontrol ediyor.

Zaman zaman SDG tarafından serbest bırakılan IŞİD militanlarının 'Irak sınırları boyunca dağıldığı' ve hiçbir gözetim altında olmadıkları vurgulanırken, The Cradle, ABD'nin 2022 yılında SDG tarafından yönetilen esir kamplarını IŞİD'in "bekleyen ordusu" olarak tanımladığını hatırlattı.

2010 yılında, Suriye'de ABD destekli savaşın başlamasından bir yıl önce, IŞİD'in öncülü olan Irak İslam Devleti yenilmişti.

Ancak ABD'li planlamacılar sonunda grubun liderlerini Irak'taki Bucca Hapishanesi'nden serbest bırakarak örgütü yeniden canlandırdı ve komşu Beşşar Esed hükümetine karşı bir isyan başlatmasına izin verdi.

ABD'nin IŞİD'e desteği, örgütün 2014 yılında Rakka ve Musul şehirlerini ele geçirmesi de dâhil olmak üzere Suriye ve Irak'ın büyük bölümünü ele geçirmesiyle devam etti.

ABD daha sonra IŞİD tehdidini, Irak hükümetinin izniyle ABD askerlerinin Irak'a geri dönmesini meşrulaştırmak için kullandı.