İsrail'in bütçe açığı artıyor

img
İsrail'in bütçe açığı artıyor YDH

İsrail'in bütçe açığı, Gazze'deki savaş ve ek cephelerin açılması nedeniyle beklenenden daha hızlı artıyor. 2025 yılında açığın yüzde 9'a ulaşabileceği tahmin ediliyor.




YDH - İsrail'in önde gelen gazetelerinden The Jerusalem Post, bugün yayımladığı haberde, İsrail'in bütçe açığının beklenenden daha hızlı arttığını ve yüzde 4,1'e ulaştığını duyurdu.

Habere göre, bu açığın 2025 yılına kadar yükselmeye devam etmesi ve bazı ekonomik tahminlere göre yüzde 9'a ulaşması bekleniyor.

The Jerusalem Post tarafından yayımlanan ve Taub Center araştırmacıları Benjamin Bental ve Labib Shami tarafından hazırlanan rapora göre, bu artışın temel nedeni, İsrail ile Gazze'deki direniş grupları arasında patlak veren savaş ve ek cephelerin açılması.

Raporda, savaşın başlamasıyla birlikte askeri harcamaların ve yeniden inşa maliyetlerinin yaklaşık 250 milyar şekel (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 13'ü) olarak tahmin edildiği belirtildi.

Fakat bu tahmin, iki temel varsayıma dayanıyordu: Birincisi, savaşın 2024 yılında sona ereceği; ikincisi ise Hizbullah ile kuzeyde yeni bir cephenin açılmayacağı. Gazeteye göre, bu varsayımların her ikisi de gerçekleşmedi.

Savaşın 2025 yılına kadar kuzeye yayılması henüz kesin olmamakla birlikte, araştırmacılar bu durumun ek 100 milyar şekel (GSYİH'nın yüzde 5'i) maliyet getirebileceğini öngörüyor.

IMF, yüzde 8'lik bir açık öngörüyor

Raporun yazarları, savaşın patlak vermesinden önce hem İsrail Bankası hem de Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 2023 yılı için yüzde 2'den az bir bütçe açığı öngördüğünü ancak savaşın başlamasıyla bu tahminlerin yüzde 5'e revize edildiğini belirtti. 2023 yılı, yüzde 4,1'lik bir bütçe açığıyla kapatıldı.

İsrail Merkez Bankası, 2024 yılı için öngördüğü bütçe açığını yüzde 1,5'ten yüzde 6,6'ya çıkardı. IMF ise 2024 yılı için yüzde 8'lik bir açık öngörüyor.

Fakat IMF'nin bu tahmini, kuzey cephesindeki olası bir savaşı dikkate almıyor. Bu nedenle, açık oranının yüzde 9'a çıkması ve 2025 yılında da savaş olmasaydı olacağından çok daha yüksek seviyelerde kalması bekleniyor.

Raporun baş yazarı Benjamin Bental, şu değerlendirmeyi yaptı: "İsrail ekonomisinin istikrar kazanması, 2003 bütçesinde uygulananlara benzer kesin ekonomik önlemler alınmasını gerektiriyor. Büyümeyi destekleyici tedbirler, ekonominin savaş öncesi büyüme yoluna geri dönmesi, vatandaşların ve yabancı yatırımcıların İsrail ekonomisine olan güveninin yeniden kazanılması ve borcun GSYİH'ye oranının kademeli olarak savaş öncesi seviyelere çekilmesi için hayati öneme sahip."

Raporun ikinci yazarı Labib Shami ise son on yılda İsrail'in borç stoku artmasına rağmen borç yükünün azaldığını, ancak savaşın bu eğilimi tersine çevirdiğini kaydetti.

Shami, hükümet borçlanmasının faiz oranlarındaki artışla birlikte yükseldiğini ve bunun borç yükünü artırarak bütçeyi zorlayacağını da sözlerine ekledi.