«İran'ın gerçek düşmanı doğrudan İsrail değil, Tel Aviv'in onsuz bölgede gücünü yansıtmayı asla umamayacağı ABD'dir. Gerçek savaş Tel Aviv'de değil Washington'da yatıyor.»
YDH- The Cradle’da ‘’Gerçek Vaat 3 İran'ın jeopolitik kaderini yeniden şekillendirebilir mi?’’ başlıklı makalenin yazarı Kraliyet Tarih Topluluğu üyesi Şivan Mahendraraceh, İran'ı çöküşe zorlayacak senaryoların jeopolitik aktörler tarafından aktif olarak tartışılmasına karşın, Gerçek Vaat 3’ün, İsrail'i stratejik olarak yenilgiye uğratmak ve ABD'yi caydırmak amaçlarının öne sürdüğü iki temel ilkeye bağlı kalınarak gerçekleşebileceğini savunuyor.
ABD neden Batı Asya'ya yerleşmeye bu kadar önem veriyor? Bunun nedeni kesinlikle geçmiş yıllarda olduğu gibi ucuz petrol ve doğalgaza erişim sağlamak değil çünkü ABD'nin kendi kaynakları yeterli hatta kendisini Avrupa'nın kilit enerji tedarikçisi olarak konumlandırmaya çalışıyor.
Bugün ABD'nin bölgede bulunmasının temel bir nedeni var: İsrail'in varlığını korumak ve Tel Aviv'in Arap dünyasında ekonomik, diplomatik ve askeri gücünü kullanmasını sağlamak. Ancak bunu başarmak için İsrail'i ve Siyonizm'in en büyük engeli olan İran İslam Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmalıdır.
Tahran sadece Batı hegemonyasına karşı bölgenin Direniş Ekseni'ne sponsor olmakla kalmıyor, aynı zamanda her şeyden çok egemen, bağımsız, kendi kendine yeten kabiliyetli bir Müslümanı temsil ediyor -tabiri caizse 'kötü örnek olmayı'.
Bu amaçla Washington, İran'a yaptırımlar uyguladı, Fars Körfezi'ndeki askeri üsleri güçlendirdi ve İslam Cumhuriyeti'ni 'kontrol altına almak' için birlikler, uçaklar ve uçak gemisi saldırı grupları konuşlandırdı.
Eski Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in Suriye'sinin düşmesi, İran'a karşı biriken tehditlere bir başka boyut daha ekledi: NATO üyesi Türkiye'nin Irak ve Azerbaycan'da İran karşıtı cepheler açmak için ABD'nin vekili olarak kullanılması olasılığı. Fars Körfezi'nde ABD'nin Suudi ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki müttefikleri, Direniş Ekseni'nin nispeten yeni ve güçlü bir üyesi olan Yemen'in Ensarullah'a bağlı güçlerine karşı bir cephe oluşturuyor.
İran liderlerinin söylemleri genellikle Batı'nın 'kötü niyetli' gündemlerinin kötülüklerine odaklanırken, İran iç cephede de artan zorluklarla karşı karşıya. Enflasyon yükseliyor, riyal serbest düşüşte, konutlar giderek daha karşılanamaz hale geliyor ve enerji kıtlığı elektrik kesintilerine yol açıyor. Bu sorunlar genellikle hükümetin beceriksizliğine bağlandığı için halkın hayal kırıklığı giderek artıyor. İranlılar aciliyeti olan sorular soruyor: Hızla artan kiralar? Gıda fiyatları? Kış aylarında ısınma? 'Siyonizmin köklerini' kurutmak 'ekmek ve tereyağı' sorunlarına nasıl yardımcı olacak?
Hiç şüphesiz Washington, İran'ın iç ve bölgesel gerilemelerinin bu nadir yakınlaşmasından yararlanarak önümüzdeki aylarda İslam Cumhuriyeti'ni hedef almaya çalışacaktır.
İran'ın karşı hamlesi gerçekleşecek mi?
İran'ın gerçek düşmanı doğrudan İsrail değil, Tel Aviv'in onsuz bölgede gücünü yansıtmayı asla umamayacağı ABD'dir. ABD'nin etkisini -savaş ya da inandırıcı bir tehdit yoluyla- etkisiz hale getirmek İsrail'in koruyucusunu zayıflatacaktır. Sadık Vaat 3 Operasyonu böyle bir fırsat sunuyor.
Geçen ayın başlarında The Cradle tarafından belirtildiği gibi:
“ABD ile yapılan anlaşmalardan sadece İsrail'in onayladığı anlaşmaların bir ağırlığı vardır ve İsrail bunu ancak askeri olarak yenilgiye uğratılırsa kabul edecektir.”
İran'ın işgal rejimine yönelik daha önceki doğrudan operasyonlarının devamı niteliğindeki bu misilleme operasyonu muhtemelen İsrail'i stratejik olarak yenilgiye uğratmayı ve gerekirse ABD'yi caydırarak İran'ın ekonomik sıkıntılarını giderecek kapsamlı bir anlaşmaya zorlamayı amaçlayacaktır. Zaman Tahran'ın yanında değil; Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) benzeri uzun süreli müzakereler artık geçerli değil.
19. yüzyılın ünlü stratejisti Carl von Clausewitz şöyle yazmıştır:
“Düşmana karşı kullanılması gereken gücün derecesi, her iki tarafın da siyasi taleplerinin ölçeğine bağlıdır.”
Sadık Vaat 3 Operasyonu'nun hedefleri -siyasi talepler- nelerdir? İsrail'i 26 Ekim'de yaptığı gibi İran'a saldırmaktan caydırmak mı? Yoksa ABD'yi ve dolayısıyla İsrail'i müzakere masasına oturtmak mı?
Tahran'ın siyasi ve askeri liderliği bir sonraki operasyonu tam ve nihai bir çözüme ulaşmak için bir fırsat olarak görmelidir. Bu artık Gazze'ye yönelik ABD-İsrail savaşını caydırmak için aşamalı bir tırmanış değil, İslam Cumhuriyeti'ne yönelik herhangi bir yabancı doğrudan savaş ihtimalini ortadan kaldırmakla ilgili.
İran 2003 yılında bir 'büyük pazarlık' önerdi; ancak Bush Yönetimi tarafından reddedildi. Nükleer görüşmeler yoluyla değil ama ayarlanmış bir güçle yeniden canlandırılabilir. İran-İsrail sorununu çözüme kavuşturacak bir 'Westphalia Barışı' mümkündür.
Ekonomik rahatsızlık
İran'ın ekonomisi kötü durumda. Bu gerçeği gizlemeye gerek yok. On yıllardır süren yaptırımlar, 1$ = 800 bin riyal durumundaki ve daha da düşmesi beklenen riyali yok etti. Enflasyon resmi olarak yüzde 33 civarında seyrediyor, ancak gerçek oranların taşrada çok daha yüksek olduğu düşünülüyor.
Yüksek faiz oranlarına bağlı borçlanma maliyetleri hem işletmeleri hem de aileleri zorluyor. Tahran'ın konut piyasası da aynı derecede acımasız, kiralar bir önceki yıla göre yüzde 50 arttı. Kış derinleştikçe, elektrik kesintileri ve doğal gaz kıtlığı durumu daha da kötüleştiriyor ve hava kirliliği Tahran'ın havasını neredeyse nefes alınamaz hale getiriyor.
İran'daki bir kaynak The Cradle'a kirli havanın fotoğrafını göndererek “Her gün soluduğumuz hava bu” başlığını attı.
Bu ekonomik kötü gidişatın tamamı Tahran'ın sık sık tekrarladığı bahane olan yaptırımlara bağlanamaz. İran'ın son kırk yıldaki kalkınma mucizelerine rağmen, hükümetin ihmali sulama, enerji ve konut alanlarındaki altyapı sorunlarını daha da kötüleştirdi. Nüfus artışı konut gelişimini geride bırakırken, bakanlıkların Tahran'da merkezileşmesi kaynakları daha da zorladı.
İşgücünün üçte birinin devlet tarafından istihdam edildiği düşünüldüğünde, adem-i merkeziyetçilik kentsel baskıları hafifletebilir. Bu arada işsizlik yüzde 7,5 ile inatçı bir şekilde yüksek seyretmeye devam ediyor.
İsrail, Hizbullah'ın merhum Genel Sekreteri Hasan Nasrullah'ın meşhur ifadesiyle “örümcek ağından daha zayıf” olabilir, ancak İran'ın da kendine özgü zayıflıkları var.
Savaş kaçınılmaz
Beşşar Esed'in düşüşü Tahran'ın düşmanlarını cesaretlendirdi. İran, Direniş Ekseni'nin 'merkezi' bir üyesini kaybettiği, Hizbullah 'kenara itildiği' ancak uyum sağladığı ve ABD'nin bölgesel ortakları Suudi Arabistan ve BAE şu anda Yemen'in Sanaa'daki fiili hükümetine baskı yaptığı için savunmasız olarak algılanıyor.
Washington ve Tel Aviv'de İran ile savaş tartışmaları artık fısıltı olmaktan çıktı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve aşırı sağcı müttefikleri, seçilmiş Başkan Donald Trump'ın 2025'te Beyaz Saray'a dönmesi için büyük yatırımlar yapan milyarder Miriam Adelson gibi isimlerin mali ve ideolojik gayretiyle desteklenen çatışmayı açıkça savunuyor. Ölen kocası Sheldon Adelson bir keresinde ABD'nin “İran sorununu nükleer bomba atarak çözmesi gerektiğini” söylemişti.
İran'ı içeriden sıkıştırmaya yönelik tehdit senaryoları arasında Suriye'de Türkiye destekli teröristlerin Iraklı Şii direniş gruplarına saldırması ve İran içinde Mücahid-i Halk (MeK), Beluç ve Kürt teröristlerin saldırıları yer alıyor. Jeopolitik analist Lee Slusher, Ankara'nın Azerbaycan'daki Azeri halklar (İranlı) arasında da huzursuzluk çıkarmaya çalışabileceğini öne sürüyor.
Washington ve Tel Aviv İran'da hükümet değişikliği peşinde değil; hükümetin çökmesini istiyorlar. İdeal senaryo, İran'ın etnik-dilsel hatlar boyunca parçalanması ve savaşan grupların üstünlük için yarışmasıdır.
Örnek aldıkları ülkeler Libya (Kaddafi sonrası), Irak (Saddam sonrası) ve Suriye (Esed sonrası).
Suriyelilerin yaptığı gibi İranlı gruplar kendi aralarında savaşırken, ABD ve İsrail bombardıman uçakları tıpkı işgal hava kuvvetlerinin Suriye'nin kalan askeri kapasitesinin yüzde 80'ini yok ettiği gibi İran'ın askeri altyapısını yıkmaya çalışacaktır.
Clausewitz'in rehberliği
Devrim Muhafızları'nın (DMO) amacı sadece İsrail'i caydırmaksa bunu başarabilir. Ancak bu tür bir caydırıcılık tek başına yaptırımları kaldırmayacak ya da İran ekonomisini canlandırmayacaktır.
Daha geniş çaplı adımlar atılmadığı takdirde ABD'nin vekil gruplara verdiği destek ve iç istikrarsızlık devam edecek ve Suriye devletinin uzun süreli çöküşüne benzer bir senaryo ortaya çıkacaktır.
Bu nedenle İran daha büyük bir strateji düşünmelidir.
Clausewitz'in belirttiği gibi, “Askeri hedefin ölçeği ... siyasi hedeflerle uyumlu olmalıdır.”
Tahran, Sadık Vaat 3'te geçmiş operasyonlara kıyasla daha yükseği hedeflemelidir. Asıl hedef sadece bir vekil olan İsrail değil, onun destekçisi olan ABD'dir.
ABD'yi caydırmak İsrail'in konumunu da zayıflatacaktır. Devrim Muhafızları net bir mesaj vermelidir: THAAD gibi ABD hava savunma sistemleri askeri ya da sivil varlıkları koruyamaz.
Hayfa ve Tel Aviv'deki altyapı, rafineriler ve açık deniz platformları gibi kilit İsrail hedeflerine yönelik saldırılar, bölgeyi gözle görülür bir şekilde altüst etmeli ve Batı medyasının görmezden gelemeyeceği kadar büyük bir hasar yaratmalıdır.
Bu tür eylemler İsrail'in zayıf noktalarını ortaya çıkaracak ve askeri yenilmezliği yanılsamasını zayıflatacaktır.
Yemen'in USS Harry Truman gemisini geri çekilmeye zorlama becerisi bir şablon sunmaktadır. ABD Donanması'nın İran'a karşı etkili bir şekilde güç yansıtamayacağını göstermek Washington'daki stratejik hesapları değiştirecektir.
Benzer şekilde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin enerji altyapısının hedef alınması, herhangi bir çatışmanın bölgesel sonuçlarını gözler önüne sererek savaşın 'kabul edilemez maliyetlerini' ortaya koyacaktır.
Sadık Vaat 3 Operasyonu'na iki ilke rehberlik etmelidir: 'zaferin imkânsızlığını' ortaya koymak ve çatışmanın 'kabul edilemez maliyetini' göstermek. İsrail'in sürekli 'zafer' söylemi temelde görünüşe dayalı bir saadet zinciridir.
Devrim Muhafızları bu cepheyi yıkarak ABD'li politika yapıcıları taahhütlerini yeniden değerlendirmeye sevk edebilir. Gerçek savaş alanı Tel Aviv'de değil Washington'da yatıyor. İran için riskler varoluşsaldır ve sürekli baskı altında kademeli dağılmayı önlemek için kararlı bir çözüm gerektirmektedir.
Sadık Vaat 3, güçlü bir konumdan müzakere etmek için kritik bir fırsat sunmaktadır ve Tahran bunu değerlendirmelidir.
Çeviri: YDH