İsrail medyası, İsrail ordusunun Gazze’deki yıkımlarının sadece askeri gerekçelere dayanmadığını; bu yıkımların ideolojik motivasyon taşıdığını ve Gazze’yi uzun süre yaşanmaz kılmayı amaçladığını bildirdi.

YDH- İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde yürüttüğü yıkım faaliyetlerine ilişkin resmi açıklaması, bu çalışmaların tamamen operasyonel ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekleştirildiği yönünde. Yani, İsrail işgal ordusuna göre, sivil ya da diğer türdeki yapılar ancak askerler için tehdit oluşturduğunda veya askerî araçların hareketini engellediğinde yıkım talimatı veriliyor.
Ancak Haaretz’in dünkü editör yazısına göre, ağır iş makinesi operatörlerine yapılan ödemelerin yapısı bu iddiayla çelişiyor. Yazıda, İsrail ordusunun Gazze’de görev yapan buldozer ve ekskavatör operatörlerine, üç kata kadar olan binaların yıkımı için 2.500 şekel (yaklaşık 750 dolar), daha yüksek yapılar içinse 5.000 şekel ödediği belirtildi.
Haaretz’e göre, bu ödemeler günlük veya aylık olarak yapılıyor ve Gazze dışında benzer işler karşılığında kazanılabilecek ücretlerin çok üzerinde. Bazı operatörlerin aylık 30.000 şekele kadar kazandığı bildiriliyor. Yüksek ücretlerin, Gazze’deki hayati tehlike nedeniyle birçok işçinin göreve yanaşmamasına karşı bir teşvik olarak sunulduğu ifade ediliyor.
Söz konusu ödeme sisteminin, taşeronları mümkün olduğunca fazla binayı en kısa sürede yıkmaya yönelttiğine dikkat çeken gazete, bu durumun “yıkımların askeri zorunluluklarla sınırlı olduğu yönündeki açıklamayla örtüşmediğini” vurguladı.
Haberde, eğer yıkımlar gerçekten yalnızca operasyonel gerekçelerle yapılıyor olsaydı, bu denli yüksek ücretlerin rasyonel bir gerekçesinin olmayacağı savunuldu.
Haaretz, ayrıca sahada görev yapan bazı sivil çalışanlar ve yedek askerlerle yapılan görüşmelere atıfla, birçok operatörün bu işi “yalnızca maddi kazanç için değil, ideolojik bir motivasyonla” da yürüttüğünü aktardı.
Bu kişilerin “önemli bir kısmının yerleşimcilerden oluştuğu”, İsrail’in ağır iş makineleri sektöründe ciddi bir paya sahip olan 1948 topraklarındaki Arap vatandaşların ise neredeyse hiç görev almadığı bildirildi.
Gazete, görüşmelerin, “bazı operatörlerin Gazze şehirlerinin harabeleri arasında makineleriyle ilerlerken intikam duygusuyla hareket ettiklerini” ortaya koyduğunu belirtti.
Tüm bu yıkım faaliyetleri sürerken, Başbakan Benyamin Netanyahu’nun Hamas ile ateşkes müzakereleri yürüttüğüne işaret eden Haaretz, yüzlerce İsrail buldozeri, ekskavatörü ve zırhlı Caterpillar D9’un “Gazze’yi uzun yıllar boyunca yaşanmaz hale getirmek üzere” sahada aktif şekilde çalışmaya devam ettiğini kaydetti.
Yazıda, bu düzeydeki yıkımın askeri operasyonların kaçınılmaz bir yan ürünü değil, “bizzat amaçlanan bir hedef” olduğu belirtildi.
Haaretz, uluslararası hukuka göre, açık bir askeri zorunluluk olmaksızın sivil mülklerin yıkılması, orantısız güç kullanımı ve dini, sağlık veya insani amaçlara hizmet eden yapıların hedef alınmasının “savaş suçu” olarak tanımlandığını hatırlattı. Özellikle de bu tür eylemler, Gazze’deki Filistinlilerin “geri dönüşünü engellemeye veya onları kalıcı olarak yerinden etmeye” yönelik bir planın parçasıysa.
Gazete, söz konusu yıkım uygulamalarının derhal sona erdirilmesi gerektiğini belirtti.