Solana ABD’yi İran’la müzakereye çağırdı

img
Solana ABD’yi İran’la müzakereye çağırdı YDH

SAAF-AB Dış politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, ABD’ye İran’ın nükleer




SAAF-AB Dış politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, ABD’ye İran’ın nükleer programıyla ilgili doğrudan müzakere başlatması çağrısında bulundu.

 

Uluslar arası ilişkiler konusunda Brüksel’de bir açıklama yapan Javier Solana, “ABD’nin İran’la müzakereye ne kadar açık olduğunu görmemiz gerekiyor, bu dönemde ABD ile İran arasında tüm konularda bir ilişki kanalı açılmasının çok önemli olduğuna inanıyorum” dedi.

 

Çarşamba ve perşembe günlü İran’ın nükleer müzakerecisi Ali Laricani ile görüşmelerde bulunan ABD Dış politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İran’ın diyalog kurulamayan bir ülke olarak telakki edildiği bir durumun sürdürülmesinin sorun yarattığını ve İran’la müzakerelerin faydalı olacağını belirtti.

 

Bu konuyu gelecek hafta Washington’da dile getireceğini söyleyen Solana, “İran’ın Dini Lideri Ayetullah Hamenei’nin, İran’la müzakere edilmesine izin vermeye hazır olduğunu düşünüyor musunuz?” şeklindeki bir soruyu da “hiç şüphesiz evet” diye cevap verdi.

 

Solana, İran’la müzakere konusunu ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile pazar günü görüşeceğini belirtti.

 

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri ve nükleer programıyla ilgili baş müzakerecisi Ali Laricani, AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile Ankara'da yaptığı görüşmelerde yeni önerilerin ortaya çıktığını, ancak bu önerilerin olgunlaşması ve geliştirilmesi için zamana ihtiyaç olduğunu söylemişti.

 



Makaleler

Güncel