Han Yunus’un güneydoğusundaki saldırıya dair İsrail ordusu ve Kassam Tugayları’nın açıklamaları çelişkili; ordunun manipülasyonla suçlanan görüntüleri güvenilir bulunmazken, Kassam savaşçıları kapsamlı bir baskında tankları, mevzileri ve askerleri hedef aldıklarını duyurdu.

YDH- İsrail işgal ordusunun, Filistin İslami Direniş hareketi Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları’nın Han Yunus’un güneydoğusunda düzenlediği kapsamlı saldırıya ilişkin açıklamaları, İsrail kamuoyunda dahi ikna edici bulunmadı.
Güvenlik uzmanı Or Vialkov’un Telegram kanalında paylaştığı görüntüler, işgal ordusunun resmi açıklamalarını tartışmalı hale getirirken Vialkov, saldırının ardından Kassam savaşçılarının geri çekildiğini gösteren videonun tamamını yayınladı ve İsrail ordusunun kayıtları manipüle ettiğini belirtti.
İki video karşılaştırıldığında, ciddi zamanlama farkı dikkat çekerken İsrail ordusunun yayımladığı görüntüler 23 saniyeyi geçmedi, Vialkov’un paylaştığı video ise bir buçuk dakikadan uzun.
Vialkov’a göre, kesilmemiş görüntülerde Kassam savaşçıları paniğe kapılmadan, silahlarıyla birlikte hızlı adımlarla yürüyerek tünele doğru ilerliyor ve ardından geri dönüyor. Bu durum, ordunun “militanların tünel girişinde hedef alındığı” yönündeki açıklamasıyla çelişiyor.
İsrail ordusu ise yayınladığı kısa kliple, saldırıyı püskürttüğünü, saldırgan grubun bir kısmını etkisiz hale getirdiğini ve kalanları tünellere kadar takip ederek ortadan kaldırdığını iddia etti.
Olaydan yaklaşık 24 saat sonra açıklanan resmi soruşturmada saldırının, 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı Operasyonu'na benzer bir yöntemle gerçekleştirildiği belirtildi.
Soruşturmaya göre, 15 kişiden oluşan Kassam grubu hücrelere ayrılarak hareket etti. İlk hücre bölgedeki gözetleme kameralarını ve kuleleri devre dışı bıraktı.
Ardından direnişçiler, işgal askerlerinin bulunduğu bir binaya fark edilmeden girmeyi başardı ve içeride çatışma çıktı.
İsrail ordusunun iddiasına göre bazı direnişçiler öldürüldü, bir kısmı ise yaralanmadan geri çekildi.
Kassam Tugayları ise farklı bir tablo çizdi.
Telegram üzerinden yapılan açıklamada, Han Yunus’un güneydoğusundaki yeni İsrail mevzilerine bir piyade bölüğüyle baskın düzenlendiği duyuruldu.
Açıklamaya göre savaşçılar, çok sayıda Merkava 4 tankını Şavaz bombaları, el-Yasin 105 mermileri ve makineli tüfeklerle hedef aldı.
Ayrıca işgal askerlerinin saklandığı evlere baskınlar düzenlenerek yakın mesafeden çatışmalar yaşandı, bir Merkava tankı komutanı keskin nişancı ateşiyle ağır yaralandı.
Kassam’ın iddiasına göre, kurtarma ekipleri olay yerine ulaştığında bir intihar bombacısı askerlerin arasında kendini patlattı. Çatışmalar saatlerce sürdü ve savaşçılar, tahliye helikopterlerinin bölgeye inişini izledi.