ABD Başkanı Donald Trump, Nijerya'da Hristiyan topluluklara yönelik saldırıların sürmesi halinde bu ülkeye karşı tekrarlanan askeri operasyonlar başlatabileceğini açıkladı.
YDH - ABD Başkanı Donald Trump, New York Times dergisine verdiği mülakatta, Nijerya'ya karşı tekrarlanan saldırılar başlatma tehdidinde bulundu.
Trump, ABD ordusunun yakında, 3 Ocak'ta Venezuela'da gerçekleştirilene benzer bir harekâtı Nijerya'ya karşı yürütebileceğini belirtti.
ABD Savaş Bakanlığı (Pentagon), 26 Aralık'ta Nijerya'daki bazı kasabaların bombalanmasını "İslam Devleti mensuplarına karşı ölümcül bir saldırı" olarak nitelendirmişti. Trump, bu harekatın devamının gelebileceğini şu sözlerle ifade etti:
"Keşke tek seferlik bir saldırı olsa; ama Hristiyanları öldürmeye devam ederlerse, bu saldırılar tekrarlanacaktır."
Abuja hükümetine "ihmalkarlık" suçlaması
Trump, Nijerya hükümetinin Hristiyan topluluklara saldıran gruplarla mücadelede ihmalkâr davrandığına inanıyor.
Mülakatta Nijerya'da Müslümanların da öldürüldüğünü ancak Hristiyanların daha çok acı çektiğini savunan Trump, kasım ayından bu yana Abuja yönetimini "hareketsiz kalmakla" eleştiriyor.
ABD Başkanı, Noel sonrası gerçekleştirilen ilk baskını Nijerya halkına bir "Noel hediyesi" olarak tanımlamıştı.
Nijerya iddiaları reddetti: İşbirliğine hazırız
Nijerya hükümeti, Trump'ın iddialarına karşı ülkede Hristiyanlara yönelik herhangi bir zulüm olmadığını belirten bir açıklama yayımladı.
Buna karşın Cumhurbaşkanı Bola Tinubu, terörle mücadele konusunda Amerika Birleşik Devletleri ile bir işbirliği anlaşması yapmaya gönüllü olduklarını ifade etti.
Diplomatik gerilimin merkezindeki Nijerya, kıta genelinde Libya'dan sonra en büyük ikinci petrol rezervine sahip ülke konumunda bulunuyor.
Küresel ölçekte rezerv büyüklüğü bakımından 11. sırada yer alan Nijerya; Rusya, Suudi Arabistan ve ABD gibi enerji devlerinin ardından kritik bir oyuncu olarak değerlendiriliyor.