Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Halep’in Şeyh Maksud mahallesinde Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) güçlerinin sivillere yönelik taciz, tutuklama ve insani yardım engellemeleriyle eş zamanlı yoğun bombardıman yürüttüğünü; bu uygulamaların sivilleri ölüm tehdidi altında yerinden etmeye zorladığını bildirdi.
YDH- Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) güçlerinin Halep’teki Şeyh Maksud mahallesinden ayrılmak zorunda kalan sivillere yönelik geniş çaplı bir taciz ve tutuklama kampanyası yürüttüğünü açıkladı.
Gözlemevi, bu uygulamaların, yerleşim alanlarını ayrım gözetmeksizin hedef alan yoğun ve aralıksız bombardımanla aynı dönemde gerçekleştiğine dikkat çekti.
Açıklamaya göre, bombardıman ve güvenlik uygulamaları mahalle sakinleri arasında derin bir korku ve kaos ortamı yarattı.
Siviller, doğrudan ölüm tehdidi altında evlerini terk etmeye zorlanırken, bölgedeki insani koşullar hızla kötüleşti.
Gözlemevi kaynakları, HTŞ güçlerinin kadınlar, çocuklar ve yaşlılar da dahil olmak üzere sivilleri belirli alanlarda topladığını, serbest hareketlerini engellediğini bildirdi.
Ardından devlet medyasının bu sivilleri aşağılayıcı görüntüler eşliğinde kayda almasına izin verildiği; sivillerin yaşadığı ağır acıların propaganda amacıyla istismar edildiği belirtildi.
Aynı kaynaklar, bu süreçte çok sayıda genç sivilin tutuklandığını, tutuklanan kişilerin akıbeti ya da gözaltı gerekçeleri hakkında hiçbir bilginin paylaşılmadığını aktardı.
Sivillerin bilinmeyen yerlere sevk edildiği ifade edilirken, söz konusu uygulamaların uluslararası hukuk ve insani hukuk normlarının açık ihlali olduğu vurgulandı.
SOHR ayrıca, HTŞ güçlerinin ambulans ekiplerinin Şeyh Maksoud mahallesine girişini engellediğini bildirdi. Yaralı ve sakat sivillerin tahliyesinin önlenmesi, yoğun ve sürekli bombardımanla birleşerek çok sayıda can kaybına, yaralanmaya ve sivil altyapıda ağır tahribata yol açtı. Evlerin ve sivil araçların ateşe verildiği de aktarıldı.
Tehlikeli bir gelişme olarak, “Şehit Halid Fecr” hastanesinin doğrudan hedef alınması sonucu hizmet dışı kaldığı bildirildi. Bu durum, yüzlerce hasta ve yaralının tıbbi bakımdan mahrum kalmasına neden olurken, ilaç ve acil tıbbi malzeme sıkıntısı sivillerin acılarını daha da derinleştirdi.
Gözlemevi, Kızılay ekiplerinin de mahalleye girerek ilk yardım sağlamasının engellendiğini belirtti. Bu engellemenin sivillerin hayatını doğrudan tehlikeye attığı ve yaşanan insani trajediyi daha da ağırlaştırdığı ifade edildi.
SOHR’un aktardığı bilgilere göre, HTŞ'nin sözde 'savunma bakanlığıa' bağlı Hamza Tümeni ile Sultan Süleyman Şah Tugayları da Halep’in doğu kırsalındaki Tişrin Barajı çevresindeki yerleşim alanlarını topçu ateşiyle hedef aldı. Atılan top mermilerinin bir kısmının doğrudan yerleşim bölgelerine isabet ettiği ve bu durumun bölgede büyük paniğe yol açtığı bildirildi.