• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın Tahran ziyaretinden sonra İranlı yetkililerin Irak merkezi hükümeti ve Kürdistan Bölge Yönetimi nezdinde gerçekleştirdiği temaslar ilk sonuçlarını vermeye başladı.




    YDH-Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın Tahran ziyaretinden sonra İranlı yetkililerin Irak merkezi hükümeti ve Kürdistan Bölge Yönetimi nezdinde gerçekleştirdiği temaslar ilk sonuçlarını vermeye başladı.

     

    Daha önce PKK’nın Kuzey Irak’ta bulunmadığını ve PKK’ya karşı herhangi bir müdahalede bulunmalarının söz konusu olmadığını söyleyen Kürt liderler örgütün Kuzey Irak’taki varlığının yasadışı olduğunu vurgulayarak ve Irak güvenlik güçleri ve ABD ile birlikte sınırda ortak önlemler almaya hazır olduklarını açıkladılar.

     

    KDP yayın organı Peyamner’in haberine göre Mesut Barzani liderliğindeki KDP ile Celal Talabani liderliğindeki KYB siyasi büro temsilcileri, bugün Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani’nin başkanlığında bir araya gelerek ortak bir bildiri yayımladı.

     

    KDP ve KYB tarafından yayımlanan ortak bildiride “Komşularımızın güvenliğini tehlikeye sokan her türlü faaliyeti durdurmak için Irak merkezi hükümeti ve ABD güçleriyle beraber sınırda ortak önlemler almaya hazırız” ifadesine yer verildi.

     

    Türkiye’deki siyasi ve askeri sorunun bir parçası olunmayacağının vurgulandığı bildiride, “Ne yazık ki PKK, herhangi bir yasal izin almadan merkezi Irak hükümeti veya Kürdistan bölge hükümeti ile bir siyasi mutabakat olmaksızın sınır bölgelerinde konuşlanmıştır. Biz bu örgütün bizim için de çeşitli sorunlar yarattığının farkındayız.” denildi.

     

    KDP ve KYB tarafından yayımlanan ortak bildiride PKK’ya herhangi bir kolaylığın sağlanmasına izin verilmeyeceği belirtildi ve sorunun siyasi, diplomatik ve barışçıl bir şekilde çözülmesi için başta Irak merkezi hükümeti, “ABD ve komşu ülkeler olmak üzere Irak ve Kürdistan halkının dostu olan bütün taraflara çağrıda bulunulduğu” ifade edilerek “Kürdistan bölge yönetimi, Federal Irak’ın bir parçası olarak bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazırdır” denildi.

     

    Öte yandan Kürdistan Bölge Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani de bugün yaptığı açıklamada ilk kez PKK saldırılarını yasadışı ilan etti ve “İyi komşuluk ilişkileri kurmak istediğimiz bir zamanda komşu ülkelerin ülkemizin topraklarının onlara karşı kullanılmasına izin vermemeleri konusunda bize öneride bulunmaları çok normaldir. Bundan dolayı özellikle Türkiye olmak üzere komşu ülkelerle çok iyi ilişkiler kurmak istediğimiz noktasındaki kararlılığımızı vurguluyorum. Kürdistan topraklarının ne Türkiye’ye ne de başka bir ülkeye karşı kullanılmasına yol vermeyiz. Aynı şekilde biz bütün sorunların çözümü için her zaman barışın yanındayız. PKK’nın Türkiye topraklarındaki bu son saldırılarını yasa dışı olarak görüyorum. Bundan dolayı PKK’ya durumu göz önünde bulundurması çağrısında bulunuyorum’’ dedi.

     

    Daha önce PKK’nın kuzey Irak’ta bulunmadığını ve PKK’ya yönelik hiçbir askeri müdahaleye girişmeyeceklerini açıklayan Kuzey Iraklı Kürt liderlerin bu ani tutum değişikliğinde Türk hükümetinin gerçekleştirdiği diplomasi trafiğinin ve bu çerçevede İranlı yetkililerin Irak üzerinde kurduğu baskının etkili olduğu bildiriliyor.

     

    İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le telefon görüşmesi, ardından da Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın Tahran ziyareti ile başlayan süreçte İran Cumhurbaşkanı önce Irak Cumhurbaşkanı Talabani’yle daha sonra da Başbakan Maliki ile görüşmüş, Iraklı yetkililerden bölgesel güvenliğin sağlanmasına yardımcı olmalarını istemişti.

     

    İran’ın Bağdat Büyükelçisi Hasan Kazımi Kummi’nin Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’yle dün gece yaptığı görüşmede de PKK’nın Kuzey Irak’taki varlığının bölge istikrarı ve güvenliği açısından oluşturduğu tehlike vurgulanmıştı.

     

    İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki de bugün Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’le yaptığı ortak basın toplantısında iki ülkenin bölgeyle ilgili gelişmelerde ortak bir tutuma sahip olduğunu belirtmişti.