Kassam komutanından 7 Ekim’in perde arkası

img
Kassam komutanından 7 Ekim’in perde arkası YDH

Kassam komutanı İzzeddin el-Haddad, 7 Ekim 2023’teki “Aksa Tufanı” operasyonuna ilişkin planlama süreci, hedefler ve saha hazırlıklarını anlattı.




YDH- 7 Ekim 2023’teki “Aksa Tufanı” operasyonundan bu yana ilk ve tek kez görüldüğü belirtilen İzzeddin el-Haddad, operasyonun planlanması ve yürütülmesine ilişkin ayrıntılar paylaştı.

El-Haddad, 2025 yılının başında el-Cezire'nin "Gizli Olan Daha Büyüktür" programına verdiği röportajda, 7 Ekim operasyonunun İsrail açısından "en önemli sonuçlarından birinin" siyasi istifalar, güvenlik itirafları ve derin bir iç kriz olduğunu ifade etti.

“İsrail’in savaş planı önceden biliniyordu”

El-Haddad, Kassam Tugayları’nın İsrail’in Gazze’ye yönelik “yıkıcı bir savaş” planladığına dair işaretler ve bilgiler elde ettiğini ve bu nedenle “stratejik aldatma planı” hazırlandığını söyledi.

Ayrıca, İsrail’in saldırıyı dini bayramların hemen sonrasına planladığı, önce hava saldırılarıyla direniş gruplarının hedef alınacağı, ardından geniş çaplı kara saldırısı yapılmasının öngörüldüğü belirtildi.

Birim 8200 ve sızma

Açıklamada, Kassam istihbaratının İsrail’in “8200” adlı istihbarat birimine ait olduğu belirtilen bir belgeye siber sızma yoluyla ulaştığı ve bunun analiz edilerek operasyon planlamasında kullanıldığı ifade edildi.

El-Haddad, İsrail’e Gazze’deki durumun kontrol altında olduğu izleniminin verildiğini, buna karşın sahada askeri hazırlıkların sürdüğünü belirtti.

İsrail’in, Gazze’de yaşam koşullarını kısmi iyileştirmelerle “direnişi etkisizleştirmeye çalıştığı” ancak bunun başarısız olduğu kaydedildi.

7 Ekim hedefleri: Askeri merkezler ve esirler

El-Haddad, 7 Ekim operasyonunun temel hedeflerinin “Gazze Tümeni” olarak bilinen İsrail askeri yapısının vurulması, karakolların hedef alınması ve mümkün olduğunca çok askerin esir alınması olduğunu söyledi.

Açıklamaya göre, 1 Ekim 2023’ten itibaren Kassam komuta kademesi sürekli toplantı halinde bulundu ve saldırı planlarının son hazırlıkları yapıldı.

Operasyondan önceki 24 saatte komuta merkezlerinin tam koordinasyon halinde çalıştığı, tüm birliklerin hazır durumda bekletildiği ifade edildi.

“Sıfır saati”

El-Haddad, saldırının roketler, insansız hava araçları, deniz unsurları ve kara birliklerinin eş zamanlı hareketiyle başlatıldığını söyledi.

Sınır duvarının mühendislik birlikleri tarafından aşılmasıyla binlerce savaşçının Gazze’den İsrail tarafına geçtiği bilgisi verildi.

“Gazze Tümeni saatler içinde çöktü”

Açıklamada, Gazze Tümeni’nin birkaç saat içinde çöktüğü, İsrail savunma sistemlerinin beklenen etkiyi göstermediği ve saldırının “büyük bir başarı” olarak değerlendirildiği ifade edildi.

Savaşçıların sahada “yüksek disiplin ve moral” ile hareket ettiği de belirtildi.

Operasyonun gerekçesi

El-Haddad, operasyonun nedenleri arasında Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlaller, Batı Şeria’daki gerilim ve Gazze’ye yönelik uzun süreli ablukanın bulunduğunu söyledi.

Gazze’de “yavaş ölüm politikası” uygulandığı belirtilerek, bunun karşısında “Aksa Tufanı”nın zorunlu bir adım olduğu ifade edildi.

“İsrail’in intikam saldırıları başladı”

Röportajda, operasyonun ardından İsrail’in doğrudan, savaşçılar yerine sivilleri hedef alan saldırılara yöneldiği vurgulandı.

ABD ve bazı Batılı ülkelerin bu süreçte İsrail’e askeri destek sağladığı ve geniş çaplı sevkiyat yaptığı da belirtildi.