• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, yapılan anlaşma sonrasında ABD’nin Irak’taki varlığının ABD’nin Türkiye’nin İncirlik üssündeki varlığı gibi olacağını söyledi.




    YDH- Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, yapılan anlaşma sonrasında ABD’nin Irak’taki varlığının ABD’nin Türkiye’nin İncirlik üssündeki varlığı gibi olacağını söyledi.

     

    Birleşik Arap Emirlikleri’nde yayımlanan el-Halic gazetesine demeç veren Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Amerika’nın Irak’ı başta İsrail olmak üzere bölgedeki müttefiklerinin petrol güvenliği için işgal ettiğini söyledi.

     

    Amerika’nın Irak’a bölgedeki müttefiklerini tehdit eden tehlikeli bir diktatör olan Saddam Hüseyin’i ortadan kaldırmak için geldiğini belirten Talabani, “Saddam, Kuveyt’e Suudi Arabistan’a ve bu ülkenin petrollerine yönelik büyük bir tehlikeydi, aynı şekilde ABD’nin bölgedeki asli müttefiki olan İsrail için de bir tehlikeydi. ABD Saddam’ı ortadan kaldırarak bölgedeki çıkarlarını koruma konusunda önemli bir adım attı” dedi.

     

    ABD ile Irak arasında yapılan anlaşma konusuna da değinen Talabani, bu anlaşmayla Irak halkının önemli kazanımlar elde ettiğini belirterek anlaşmada yapılan değişikliklerle Amerika’nın Irak’taki askeri varlığının Türkiye’nin İncirlik üssündeki varlığına benzeyeceğini söyledi.

     

    Amerikan askerlerinin Irak’ta Irak’ı yabancı ülke saldırılarına karşı korumak için bulunacağını belirten Talabani, ABD askerlerinin Irak’a terörle mücadele konusunda da yardımcı olduğunu ifade etti.

     

    Yapılan anlaşmadan sonra Irak’la ABD arasında nasıl bir ilişki olacağına dair bir soruyu da cevaplayan Talabani, “Bu anlaşmayla ABD ile siyasi, ekonomik, teknolojik ve kültürel alanlarda işbirliği yapıyoruz, bu ilişkilerimiz devam edecek” dedi.

     

    ABD’nin 2011’den sonra Irak’ta kalacağı yönündeki iddiaları da reddeden Talabani, “Türkiye, Ürdün, Kuveyt ve Suudi Arabistan, Washington’la Bağdat arasındaki anlaşmayı onayladı. İran, başlangıçta bu anlaşmaya şiddetle tepki gösterdi; ancak bizim şartları Tahran’a açıklamamızdan sonra bu konuda muhalefet göstermedi, Suriye ise anlaşmaya yönelik muhalefetini sürdürüyor” dedi.

     

    Irak’ın, İran ve Suriye’nin Irak’taki silahlı gruplara yardımı konusunda nasıl bir tutum takındığına ilişkin bir soruyu da cevaplayan Talabani, “Irak Cumhurbaşkanlığı’nın, Başbakanlığı’nın ve Dışişleri Bakanlığı’nın, İran ve Suriye’ye yönelik bir suçlaması söz konusu değildir. Bu suçlamalar İran ve Suriye karşıtı kesimler tarafından söz konusu ediliyor” dedi.

     

    Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinden büyük bir memnuniyet duyduklarını belirten Talabani, “Biz PKK’dan silahlı mücadelelerini sona erdirmelerini ve mücadelelerini siyaset ve medya alanında sürdürmelerini istiyoruz. Kürdistan’daki liderler, Kürtlerin Kürdistan topraklarını kullanarak Türkiye ve İran’a silahlı saldırılarda bulunmalarına tahammül etmeyeceklerdir. Bununla birlikte biz Kürtlerin Kürtlerle savaşmasını da istemiyoruz” dedi.

     

    

    Makaleler

    Güncel