• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Mahmud ez-Zahhar, bazı Arap ülkeleriyle uluslar arası çevrelerin Filistin’e yardım konusunu şarta bağladığını belirterek, İran’ın Filistin’e ve Hamas’a herhangi bir şart ileri sürmeksizin yardım ettiğini söyledi.




    YDH- Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Mahmud ez-Zahhar, bazı Arap ülkeleriyle uluslar arası çevrelerin Filistin’e yardım konusunu şarta bağladığını belirterek, İran’ın Filistin’e ve Hamas’a herhangi bir şart ileri sürmeksizin yardım ettiğini söyledi.

     

    Kahire’de sürdürülen Filistin ulusal diyalog müzakerelerine Hamas’ın baş müzakerecisi olarak katılan Mahmud ez-Zahhar, el-Arabiya televizyonuna verdiği demeçte, Hamas’ın İsrail’i ve işgali asla tanımayacağını belirterek, “Arap ülkeleri ve Arap olmayan bazı taraflar, Filistin’e yardım konusunu şarta bağladılar, halbuki İran Filistin’e ve Hamas’a yaptığı yardımı hiçbir şarta bağlamıyor” dedi.

     

    Suudi sermayeli el-Arabiya televizyonunun “Hamas; İran, Katar ve Suriye’nin ekseninde hareket edip bu ülkelerin programlarını mı uyguluyor?” şeklindeki sorusunu cevaplayan Mahmud ez-Zahhar, bazılarının Hamas’ı suçlamayı bir alışkanlık haline getirdiğini söyledi ve “Hamas bölgedeki hiçbir eksende yer almıyor; Hamas’ın tüm Arap ve İslam ülkeleriyle ilişkisi bulunmaktadır” dedi.

     

    “Birileri bize yardım etmek istediğinde biz onların yardımlarını red mi edelim?” diyen Zahhar, isim vermeden bazı Arap ülkelerine ve bizatihi el-Arabiya televizyonuna göndermede bulunarak “bazıları da var ki ablukaya yardımcı oluyor ve Hamas’ı yıpratmak için elinden geleni yapıyor. Özellikle bazı televizyon kanaları Hamas’ı yıpratma konusunda uzmanlaşmış bulunuyor” dedi.

     

    Hamas’ın herkesle iyi ilişkiler kurmak istediğini belirten Zahhar, bazı ülkelerin kendilerine ambargo uyguladığını bazı ülkelerin ise kendilerine destek verdiğini belirterek bu durumun Hamas’ın belli bir eksende yer alıyormuş gibi yansıtıldığını söyledi.

     

    Arap ülkelerinin Hamas’ı bölge çıkarlarına feda etmemesi gerektiğini belirten Zahhar, Arap ve İslam ülkelerinin işgalcilere karşı direnişin başarıya ulaşabilmesi için Hamas’a herhangi bir ön şart ileri sürmeden yardım etmesi gerektiğini ifade etti.

     

    El-Arabiya televizyonunun “İran size herhangi bir şart ileri sürmeden mi yardım ediyor? Uluslar arası ve bölgesel planları olan İran’ın Hamas’a şartsız yardım etmesi mümkün mü?” şeklindeki sorusunu da cevaplayan Mahmud ez-Zahhar, “Biz Arap ve İslam ülkelerinden yardım aldık; bize yardım eden Arap ülkeleri yardımları karşılığında şart mı öne sürdüler ki İran bize yardım etme konusunda şart ileri sürmüş olsun. Gidin İran’ın Suudi Arabistan’ın, Endonezya’nın ve Malezya’nın Filistinlilere yardım konusundaki şartlarını araştırın” dedi.

     

    Belli hedefler gözetilerek yapılan yardımların reddedilmesi gerektiğini belirten Zahhar, İran’ın Filistinlilere her ülke gibi yardım ettiğini söyledi.

     

    Kahire’de yapılan ulusal diyalog görüşmelerine de değinen Zahhar, baz sorunlar olmakla birlikte görüşmelerin olumlu bir çerçevede geçtiğini ve birkaç gün içinde birçok sorunun aşılacağını söyledi.

     

    İsrail’le savaşa Hamas’ın sebep olduğuna dair suçlamaları da reddeden Zahhar, Hamas’ın Filistin halkını savunmakta olduğunu belirterek “Eğer Tel-Aviv’le müzakereler bir netice verseydi, Yaser Arafat’ın Oslo Anlaşması ve Mahmud Abbas’ın sürdürdüğü daimi görüşmeler bir netice verirdi. Ancak bütün bunlara rağmen Filistinliler asgari haklarını bile elde edemediler” dedi.

     

    Hamas’ın İsrail’i asla tanımayacağını belirten Mahmud ez Zahhar, “İsrail’i tanımak, bu toprakların asıl sahiplerini haklarından mahrum bırakmak anlamına gelir. Filistinli mülteciler, işgal altındaki kendi topraklarına dönemezler” dedi.

     

    Hamas’ın İsrail’i tanımak gibi bir hakkının olmadığını belirten Zahhar, “Filistin tüm Müslümanlarındır ve satılık değildir. Siyasi, dini ve ahlaki açıdan İsrail’in tanınması imkansızdır” diye konuştu.

     

    

    Makaleler

    Güncel