• 04/03/09 - 01:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak Ulusal Diyalog Konseyi Lideri Halef Uleyyan, eski müttefiki Hizb-i İslami’yi İslam’ın adını yıpratmakla suçladı.




    YDH- Irak Ulusal Diyalog Konseyi Lideri Halef Uleyyan, eski müttefiki Hizb-i İslami’yi İslam’ın adını yıpratmakla suçladı.

     

    Hizb- İslami Lideri Tarık Haşimi ve Iraklılar Kongresi Lideri Adnan Duleymi ile birlikte Irak Uzlaşma Cephesi adlı en büyük Sünni ittifakı oluşturan Ulusal Diyalog Konseyi Lideri Halef Uleyyan, Uzlaşma Cephesi’nden ayrıldıktan sonra eski müttefiklerine sert suçlamalar yöneltmeyi sürdürüyor.

     

    Irak’ta yayımlanan el-Beyyinetu’l- Cedide gazetesinin haberine göre Ulusal Diyalog Konseyi Lideri Halef Uleyyan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi liderliğindeki Hizb-i İslami’yi İslam’ı istismar etmekle suçladı.

     

    Irak’taki birçok Sünni’nin Hizb-i İslami’nin kontrolünde olan camilere gitmek istemediğini belirten Uleyyan, Hizb-i İslami’nin İslam’ın adını kötüye kullandığını ve İslam’a zarar verdiğini söyledi.

     

    Irak Uzlaşma Cephesi içerisinde Hizb-i İslami ile müttefik olduğu dönemlerdeki tutumuyla ilgili özeleştiride de bulunan Halef Uleyyan, “daha önceleri Irak’taki ve İslam dünyasındaki aşırı Sünni düşünceleri destekliyordum; ancak şimdi bu düşüncelerden uzaklaştım ve Başbakan Nuri el-Maliki ile ülke idaresi konusunda işbirliği yapmak istiyorum” dedi.

     

    Mezhebi şiddetin yoğun olduğu dönemlerde Şiileri Sünni camilerini gasp etmekle ve Sünnileri yok etmeye çalışmakla suçlayan Irak Uzlaşma Cephesi, aynı dönemde el-Kaide’yi de Irak direnişinin bir parçası olarak niteliyordu.

     

    Sünni silahlı gruplarla aşiretlerin Saddam’ın idamından sonra saf değiştirerek el-Kaide’yle savaşa başlamasından sonra el-Kaide’nin İran tarafından desteklendiğini öne süren Uzlaşma Cephesi, silahlı gruplara destek, siyasi süreçteki etkinlik ve Sünni nüfuz üzerindeki nüfuz konularında yaşanan iç ihtilaflar sebebiyle ayrışmaya başlamıştı.

     

    Irak’ın eski Meclis Başkanı Mahmud el-Meşhedani’nin istifaya zorlanması ve Hizb-i İslami’nin Meclis Başkanlığına kendi partisinden İyad es-Samerrai’yi aday göstermesi üzerine Halef Uleyyan liderliğindeki Ulusal Diyalog Konseyi Uzlaşma Cephesi’nden ayrıldığını açıklamıştı.

     

    

    Makaleler

    Güncel