• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Irak Siyasi Direniş Konseyi adlı isyancı grup, Amerikalılarla Türkiye’de yaptıkları gizli görüşmeyi kendilerinin ifşa ettiğini açıkladı.




    YDH- Irak Siyasi Direniş Konseyi adlı isyancı grup, Amerikalılarla Türkiye’de yaptıkları gizli görüşmeyi kendilerinin ifşa ettiğini açıkladı.

     

    Amerika’da yayımlanan Washington Post gazetesi, Amerikan dışişleri bakanlığına mensup yetkililerin, Irak Siyasi Direniş Konseyi adlı isyancı grubun temsilcileriyle Türkiye’de iki gizli görüşme gerçekleştirdiğini belirterek mart ve mayıs aylarında yapılan bu görüşmeler sonrasında söz konusu grubun Irak’taki siyasi sürece katılması konusunda müzakerelerde bulunulması için prensip anlaşmasına varıldığını yazdı.

     

    Gazeteye Katar’dan telefon aracılığıyla açıklamada bulunan söz konusu isyancı grubun temsilcisi Ali Cuburi, mart ve mayıs aylarında Türkiye’de yapılan gizli görüşmelere örgütün üç temsilcisiyle ABD Dışişleri Bakanlığına mensup üç temsilcinin katıldığını belirtti.

     

    Uzun bir süredir Baasçıların siyasi sürece dahil edilmesi için Irak hükümetine baskı yapan Washington, son olarak Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı, Baasçıların ulusal uzlaşma kapsamında siyasi sürece katılmasının sağlanması için Irak hükümetini ikna amacıyla Bağdat’a göndermiş; ancak Biden’ın bu talebi Iraklı yetkililerin tepkisine neden olmuştu.

     

    Öte yandan Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin siyasi danışmanı ve Irak meclisi üyesi Sami el-Askeri, ABD’nin Irak hükümetinin onayı olmadan isyancı gruplarla görüşmüş olabileceğine ihtimal vermediğini belirtirken, isyancı grubun temsilcisi Ali Cuburi, Amerikalıların üçüncü tur görüşmeyi yapmama kararı alması üzerine Amerikalılara baskı yapmak için daha önce yapılan toplantıları da kendisinin ifşa ettiğini açıkladı.

     

    Amerikalılarla Türkiye’de yapılan görüşmelere kendisinin katılmadığını belirten Cuburi, görüşmelere katılan Amerikalı temsilcilerle isyancı grubun temsilcilerinin mahiyeti konusunda açıklama yapmadı ancak “önce Amerikan ordusu görüşme talebinde bulundu, ama grubun işgalcilerle görüşmeyi reddetmesi üzerine bu kez diplomatları gönderdi” dedi.

     

    Kendilerinin görüşmeler sırasında Amerikalara, 2003’te Irak’a saldırarak ülkeyi işgal etmesinden dolayı Irak halkından resmen özür dilenmesi, tüm tutukluların serbest bırakılması, Irak’ın yeniden yapılandırılmasının taahhüt edilmesi ve isyancı grupların siyasi sürece katılmasının desteklenmesi şeklinde dört şart ileri sürdüğünü belirten Cuburi, “bu isteklerin karşılanması imkansız değildi; ama sanıyorum ABD, İran gibi ülkeler sebebiyle Irak’taki güçlerini ve nüfuzlarını kaybetmişler” dedi.

    

    Makaleler

    Güncel