• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- İngiliz işgaline karşı ayaklanmanın 40. Yıldönümü münasebetiyle bir gösteri düzenleyen Güney Yemen halkı, bağımsızlık istediklerini açıkladı.




    YDH- İngiliz işgaline karşı ayaklanmanın 40. Yıldönümü münasebetiyle bir gösteri düzenleyen Güney Yemen halkı, bağımsızlık istediklerini açıkladı.

     

    İngiliz işgaline karşı 1963’te başlatılan ayaklanmanın merkezi olan başkent San’a’nın 270 kilometre güneyindeki Habileyn kentinde düzenlenen gösteriye katılan on binlerce Yemenli, 1990 yılında kuzeyle birleşen Yemen Demokratik Cumhuriyeti bayrakları taşıdı ve kuzeyden bağımsızlık talep eden sloganlar attı.

     

    Birçok silahlı kişinin de katıldığı gösteride konuşma yapan ayrılıkçı liderler, Yemen hükümetinin kendi bölgelerine yönelik politikalarını eleştirdiler.

     

    Güney Yemen ayrılıkçı hareketinin lideri durumunda olan ve halen sürgünde yaşayan Ali Salim el-Baid, telefon aracılığıyla göstericilere hitaben bir konuma yaptı ve taraftarlarından güney Yemen’in bağımsızlığı için barışçı faaliyetlerini sürdürmelerini istedi.

     

    El Baid, Yemen’deki bazı internet sitelerinde de yer alan mesajında Yemen’in birliğinin, kuzeyin güneyi işgaline dönüştüğünü belirterek “her neye mal olursa olsun güneyin bağımsızlığını kazanmadan teslim olmayacağız” dedi.

     

    Güney Yemen’in bağımsızlığı için 1994 yılında başlatılan bir eylem kuzey Yemen ordusu tarafından kanlı bir şekilde bastırılmıştı.

     

    Yemen hükümetinin ülkenin kuzeyindeki Şii muhalif el-Husi grubuna yönelik askeri operasyonları ise devam ediyor.