• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH- Mısır Devlet başkanlığına aday olması beklenen BM Uluslar arası Atom Enerjisi eski Başkanı Muhammed el-Baradei, mevcut durumun Mısır’a yakışmadığını belirterek değişim vaat etti.




    YDH- Mısır Devlet başkanlığına aday olması beklenen BM Uluslar arası Atom Enerjisi eski Başkanı Muhammed el-Baradei, mevcut durumun Mısır’a yakışmadığını belirterek değişim vaat etti.

     

    Mısır’da 2011 yılında yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde aday olması beklenen BM Uluslar arası Atom Enerjisi eski Başkanı Muhammed el-Baradei, hem iç hem de dış politika ile ilgili konularda değişim mesajları veriyor.

     

    Mısır’da yayımlanan el-Mısriyun gazetesinin haberine göre Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı başkanlığı sona erdikten sonra Kahire’ye dönenen el-Baradei, yaptığı ilk açıklamada seçimlerde aday olacağının sinyallerini verdi ve “Bir yıl önce de söylemiştim, Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı’ndaki görevimin bitmesinden sonra bir Mısır vatandaşı olarak Mısır’ı ekonomik ve toplumsal olarak ilerletmek hedefiyle faaliyetlerde bulunacağım” dedi.

     

    Mısır anayasasında değişiklik yapılması gerektiğini belirten el-Baradei, “Bu karanlık çıkmazın sona erdirilebilmesi için anayasada demokratik esaslar ve toplumsal adalet temelinde değişiklikler yapılması gerekiyor” diye konuştu.

     

    Mısır’daki ekonomik durumun olumsuzluğuna ve ülkedeki okuryazarlık oranının düşüklüğüne dikkat çeken el-Baradei, bu durumun Mısır’a yakışmadığını ve mutlaka değişime gitmek gerektiğini söyledi.

     

    Ülkesinin izlediği dış politikayı ve İran’la ilişkilerini de eleştiren el-Baradei, “İran stratejik bir güce sahip ve başta Irak ve Lübnan olmak üzere tüm Arap dünyasında kendine ciddi bir destek edinmiş bulunuyor” dedi ve İran’la ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

     

    İran’ın dış politika alanında duygusal ve tepkisel değil akılcı davrandığını ve şu an sanıldığının aksine konumunu güçlendirdiğini belirten Baradei, Arap dünyasının durumunu eleştirdi ve şu an Arap Birliği’nin tarihinin en kötü dönemini yaşadığını söyledi.

     

    Arap Birliği’nin içinde bulunduğu kötü durumdan örgütün Genel Sekreteri Amr Musa’nın sorumlu olmadığını belirten Baradei, İsrail’in varlığının Arap dünyasının zayıflığından kaynaklandığını ileri sürerek “Barış meselesi de çıkmaza girdi ve artık komik bir hale geldi” diye konuştu.

     

    

    Makaleler

    Güncel