İsrailli general: Üçüncü tapınak yıkılmak üzere

img
İsrailli general: Üçüncü tapınak yıkılmak üzere YDH

Rejiminin yedek tümgenerali Yitzhak Brik, şu anda yürütülmekte olan savaşın ‘Üçüncü Tapınak’ diye adlandırdığı İsrail’in yıkılmasına yol açacağını söyledi.




YDH- İsrail Kanal-12’ye demeç veren Yitzhak Brik, Gazze savaşının askeri ve siyasi düzeyde yönetilmesinde stratejik bir vizyonun bulunmadığını belirterek "İsrail stratejik güvenliğini kaybetme ve dünyayı kaybetme yolunda ilerliyor" dedi.

İsrailli general, şu anda sürdürülen savaşın durdurulmaması halinde ‘Üçüncü Tapınak’ diye söz ettiği İsrail rejiminin yıkılmasına yol açacağını belirtti. 

Rejimin başbakanı Binyamin Netanyahu'nun her gün tekrarladığı, Hamas'ı tamamen yok etme hedefinin, hiçbir temeli olmayan boş bir slogan olduğunu belirten General Brik, şunları söyledi:

“Bu sloganın takip edilmesinin bir sonucu olarak, İsrail artık esirleri kaybetmeye, dünyayı kaybetmeye, ekonomiyi kaybetmeye ve aynı zamanda stratejik güvenliğini kaybetmeye doğru ilerliyor. Netanyahu, geleneksel konularla meşgul olmayıp, yıllarca İsrail'in güvenliğindeki en önemli şeyin İran nükleeri olduğunu gördü. İran nükleerine yönelik saldırının eğitimine milyarlarca dolar harcandı. 

Siyasi ve askeri düzeylerin stratejik bir vizyonu yok, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevy ise şekilsel sorumluluğu taşıyor.

Ordunun Refah'a bundan önce girmesi gerekirdi; çünkü oraya şimdi girmek İsrail'in dünyayla ilişkisini sona erdirecektir.

Han Yunus'taki ordu kuvvetlerinin geri kalan yüzde 20'si geri çekilmeli; çünkü oradaki mücadeleyi sürdürmek boşuna ve herhangi bir değişikliğe yol açmayacak. Savaşçılar ordunun bittiğini söylediği yerlere geri dönüyor.”

General Brik, ateşkes için çaba gösterilmesi ve esir takası müzakereleri yapılması gerektiğini belirterek, "İsrail, istemeden de olsa kendisini bölgesel bir savaşın içinde bulabilir, ancak çok alanlı bir savaşla yüzleşme yeteneği yok" dedi.

Brik daha önce, İsrail gazetesi Haaretz'de yayımlanan bir makalesinde, siyasi ve askeri düzeydeki mevcut liderlerin görevde kalması halinde "İsrail'i bekleyen kaçınılmaz sondan" bahsetmişti.

General Brik, “Tarihinin en büyük felaketinin sebepleri derhal değiştirilmezse, İsrail, Titanik'in 1912'de buzdağına çarpıp batması gibi kesin bir çöküşe doğru gidiyor” ifadelerini kullandı.

Savaşı sürdürmenin İsrail’in hazırlıklı olmadığı bölgesel bir savaşa girmek anlamına geleceği konusunda uyaran Brik, ayrıca Refah’a veya Lübnan'da Hizbullah'a saldırı düzenlenmesi tehlikesi konusunda da uyardı.

Brik daha önce de rejimin başbakanını, savunma bakanını ve genelkurmay başkanını eleştirmiş ve bunların İsrail'i geri dönüşü olmayan bir çıkmaza sürüklediklerini vurgulamıştı.

 “Netanyahu, Gallant ve Halevy, İsrail'in vücudundaki paslı, başsız çiviler ve bunları çıkarmanın hiçbir yolu yok" diyen General Brik, rejim liderlerinin İsrail'i korku noktasına kadar zayıflatmak için ellerinden geleni yaptıklarını vurguladı.



Makaleler

Güncel