Soykırımda suç ortaklığı: İsrail silahlarını nereden alıyor?

img
Soykırımda suç ortaklığı: İsrail silahlarını nereden alıyor? YDH

Havaalanları ve limanları her zamankinden daha yoğun bir şekilde her yönden gelen devasa silah sevkiyatlarıyla doluyken İsrail gerçekten yalnız mı?




YDH- Amerika’nın muhalif medya organlarından Counter Puncuh, söylenilen ve bilinenin aksine Batılı ve Batılı olmayan ülkelerden İsrail rejimine silah sevkiyatının devam ettiğini ortaya koyan bir analiz yayımladı.

 

Ramzy Baroud tarafından kaleme alınan söz konusu makale şu adla yayımlandı: Complicit in Genocide: Where Israel Gets Its Weapons From

***

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaşının başlamasından bu yana 9,000'den fazla Filistinli kadın öldürüldü. Anneler, 7 Ekim'den bu yana günde ortalama 37 anne ile İsrail cinayetlerinde en büyük paya sahip oldu.

Sırasıyla Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı ve Kızılay Derneği'nden alınan yukarıdaki rakamlar, Gazze Şeridi'ndeki 2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı acıların sadece bir kısmını yansıtmaktadır.

Filistin toplumunda savaşın bedelini ağır bir şekilde ödemeyen tek bir kesim yoktur, ancak en çok acı çekenler, devam eden İsrail soykırımının tüm kurbanlarının yüzde 70'inden fazlasını oluşturan kadınlar ve çocuklardır.

Doğru, bu kadınlar ve çocukları İsrail askerlerinin ellerinde öldürülüyor, ancak ABD ve Batı tarafından tedarik edilen silahlarla öldürülüyorlar.

Ancak şimdi, bize dünyanın nihayet İsrail'e karşı döndüğü ve Batı'nın Tel Aviv'in günlük katliamlarına devam etmesini onaylamasının yakında toplu bir küçümsemeye dönüşebileceği söyleniyor.

Bu iddia en iyi 23 Mart tarihli Economist dergisinin kapağında dile getirilmiştir. Kapakta bir çubuğa iliştirilmiş ve kurak, tozlu bir araziye dikilmiş yırtık pırtık bir İsrail bayrağı görülüyordu. Buna "İsrail Yalnız" manşeti eşlik ediyordu.

Kuşkusuz etkileyici olan bu imge, zamanın bir işareti olarak hizmet etmeyi amaçlıyordu. İsrail ordusunun Haziran 1967'deki savaşta büyük Arap topraklarını ele geçirmesinden kısa bir süre sonra aynı yayında yer alan bir başka kapakla karşılaştırıldığında derinliği daha da belirginleşiyor. O zamanki manşette "Başardılar" yazıyordu. Arka planda, Batı tarafından finanse edilen İsrail'in zaferini gösteren bir İsrail askeri tankı resmedilmişti.

İki manşet arasında dünyada ve Orta Doğu'da çok şey değişti. Ancak İsrail'in artık yalnız olduğunu iddia etmek, en azından şimdilik, tam olarak doğru değil.

İsrail'in Batı'daki geleneksel müttefiklerinin birçoğu Gazze'deki tutumunu açıkça reddediyor olsa da çeşitli Batılı ve Batılı olmayan ülkelerden gelen silahlar akmaya devam ediyor. Ayrıca, söz konusu bu ülkeler, savaş makinesini besleyerek daha fazla Filistinlinin canını almayı sürdürüyorlar.

Bu durum şu soruyu sormayı zorunlu kılıyor: Havaalanları ve limanları her zamankinden daha yoğun bir şekilde her yönden gelen devasa silah sevkiyatlarıyla doluyken İsrail gerçekten yalnız mı? Hiç de değil!

Batılı bir ülke ne zaman İsrail'e silah ihracatını askıya aldığını açıklasa, kısa bir süre sonra bunun tam tersini belirten bir haber manşeti çıkıyor. Gerçekten de bu defalarca yaşanmıştır.

Geçtiğimiz yıl Roma, İsrail'e tüm silah satışlarını engellediğini açıklayarak bazı Batılı ülkelerin nihayet bir tür ahlaki uyanış yaşadığına dair sahte bir umut vermişti.

Ne yazık ki, 14 Mart'ta Reuters, İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto'nun, daha önce imzalanan anlaşmaların 'onurlandırılması' gerektiği gibi çürük bir mantığa dayanarak İsrail'e silah sevkiyatının devam ettiğini söylediğini aktardı.

Önceki taahhütlerini 'onurlandıran' bir diğer ülke de 19 Mayıs'ta bir parlamento önergesinin ardından silah ihracatını askıya aldığını açıklayan Kanada'dır.

Gazze'deki soykırımın sona erdirilmesini savunanlar arasındaki kutlamalar daha yeni başlamıştı ki, bir gün sonra Ottawa önceki taahhütlerini de yerine getireceğini açıklayarak kararı fiilen tersine çevirdi.

Bu durum, insan hakları, kadın hakları ve demokrasi gibi konularda dünyanın geri kalanına akıl vermeye devam eden bazı Batılı ülkelerin bu değerlerin hiçbirine gerçek anlamda saygı duymadıklarını göstermektedir.

Kanada ve İtalya İsrail'in en büyük askeri destekçileri değildir. ABD ve Almanya'dır.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne göre, 2013-2022 yılları arasındaki on yıllık dönemde İsrail silahlarının yüzde 68'ini ABD'den, yüzde 28'ini ise Almanya'dan aldı.

Gazze'nin toplam nüfusunun yüzde beşi İsrail’in saldırıları nedeniyle ölmüş, yaralanmış ya da kaybolmuş olsa da Almanlar bu durumdan rahatsız değil.

Her ne kadar Biden yönetimi, çoğunluğu savaşın durmasını isteyen seçmenlerine Başkan'ın savaşı sona erdirmesi için İsrail'e baskı yapmak üzere elinden geleni yaptığı mesajını vermeye devam etse de Amerika'nın İsrail'e verdiği destek çok daha fazladır.

Her ne kadar 7 Ekim'den bu yana İsrail'e onaylanmış sadece iki askeri satış kamuoyuna duyurulmuş olsa da bu iki sevkiyat ABD'nin İsrail'e gönderdiği toplam silahların sadece yüzde 2'sini temsil etmektedir.

Bu bilgi 6 Mart'ta Washington Post tarafından ortaya çıkarıldı. Haber, ABD medyasının ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu arasındaki anlaşmazlığın derinleştiğine dair haberler yaptığı bir dönemde yayınlandı.

Biden yönetiminden eski bir üst düzey yetkili Washington Post'a verdiği demeçte, "Bu, oldukça kısa bir süre zarfında olağanüstü sayıda satış anlamına geliyor" dedi. Jeremy Konyndyk, "İsrail kampanyasının bu düzeyde ABD desteği olmadan sürdürülebilir olmayacağı" sonucuna vardı.

On yıllardır ABD'nin İsrail'e verdiği askeri destek dünyanın en yüksek desteği olmuştur. Bu koşulsuz destek 2016 yılından itibaren Obama yönetimi döneminde katlanarak artmış ve yıllık 3.8 milyar dolara ulaşmıştır.

Ancak 7 Ekim'den hemen sonra İsrail'e yapılan silah sevkiyatı daha önce görülmemiş seviyelere ulaştı. Bunlar arasında 5,000 MK-84 mühimmatı olarak bilinen 2,000 kiloluk bir bomba da vardı. İsrail bu bombayı yüzlerce masum Filistinliyi öldürmek için kullandı.

Washington sık sık İsrail'in silah kullanımını araştırdığını iddia etse de Washington Post'a göre Biden'ın "İsrail'in meşru askeri hedefler olduğuna dair sağlam istihbarat olmadan binaları düzenli olarak bombaladığını" çok iyi bildiği ortaya çıktı.

İsrail bazı açılardan 'yalnızdır', ancak bunun tek nedeni, davranışlarının dünyadaki çoğu ülke ve halk tarafından reddedilmesidir. Ancak işlediği savaş suçları Batı'nın desteği ve silahlarıyla yürütüldüğünde yalnız olduğu söylenemez.

İsrail'in Gazze'deki soykırımının sona ermesi için, devam eden katliamı sürdürenlerin de hesap vermesi gerekiyor.

 

Çeviri: YDH



Makaleler

Güncel