Gazze'de 'ekokırım': Siyonist rejim, bölgeyi yaşanmaz hale getiriyor

img
Gazze'de 'ekokırım': Siyonist rejim, bölgeyi yaşanmaz hale getiriyor YDH

Guardian'ın haberine göre uydu görüntülerinden elde edilen analizler, Gazze'deki çiftliklerin büyük ölçüde zarar gördüğünü ve ağaçların neredeyse yarısının yok olduğunu gösteriyor.




YDH - İngiliz Guardian gazetesi, Siyonist rejimin soykırım harekatının sürdüğü Gazze Şeridi'ndeki ekolojik tahribata ilişkin uydu görüntülerini analiz etti.

Uydu analizleri, işgal rejiminin devam eden saldırıları nedeniyle çiftliklerde ağır tahribat yaşandığını ve Gazze'deki ağaçların neredeyse yarısının yok olduğunu gösterdi.

Haberde aktarıldığı üzere uzmanlar, kötüleşen hava ve su kirliliğinin yanı sıra İsrail'in Gazze'nin ekosistemine yönelik saldırılarının bölgeyi yaşanmaz hale getirdiği uyarısında bulundu.

Haberde, Gazze'deki hasarın tam boyutunun henüz belgelenemediği, ancak gazete ile paylaşılan uydu görüntülerinin analizinin, ağaç örtüsü ve tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 38 ila 48'inin yok olduğu yıkımı ortaya koyduğu vurgulandı.

Habere göre zeytinlikler ve tarım arazileri çoraklaşırken, toprak ve yeraltı suları mühimmat ve toksinlerle kirlenmiş durumda. Deniz kanalizasyon ve atıklarla dolu, hava ise duman ve partikül maddelerle kirletildi.

Araştırmacılar ve çevre örgütleri, yıkımın Gazze'nin ekosistemleri ve biyolojik çeşitliliği üzerinde önemli etkileri olacağı konusunda uyarı yaptı.

Gazeteye göre  zararın boyutu ve potansiyel uzun vadeli etkisi nedeniyle, bunun 'ekokırım' olarak sınıflandırılması ve potansiyel bir savaş suçu olarak soruşturulması çağrıları yapılıyor.

Uydu görüntüleri ve sahada çekilen fotoğraf ve video görüntüleri, savaş sırasında Gazze'deki tarım arazileri, meyve bahçeleri ve zeytinliklerin uğradığı tahribatı canlı bir şekilde gözler önüne seriyor.

ABD'deki Kent State Üniversitesi'nde coğrafya profesörü olan He Yin, uydu görüntülerini analiz etti. Analiz, 7 Ekim ile 21 Mart tarihleri arasında Gazze'deki ağaç örtüsünün yüzde 48'inin kaybolduğu ya da zarar gördüğü sonucuna vardı.

Daha ayrıntılı olarak, Londra merkezli bağımsız bir araştırma grubu olan Forensic Architecture (FA) kendi uydu analizini gerçekleştirmiş ve benzer bulgular elde etti.

7 Ekim'den önce çiftlikler ve meyve bahçeleri Gazze'nin toplam yüzölçümünün yüzde 47'sine tekabül eden yaklaşık 170 kilometrekarelik bir alanı kaplıyordu. Şubat ayı sonunda, uydu verilerine dayanan FA tahminleri, İsrail askeri operasyonlarının bu arazinin yüzde 38'ine denk gelen 65 kilometrekareden fazlasını yok ettiğini gösterdi.

Ekili alanlara ek olarak Gazze'nin tarımsal altyapısı, bölge ekonomisinde son derece önemli bir rol oynayan 7 bin 500'den fazla serayı da içeriyordu.

FA'nın analizi bu seraların neredeyse üçte birinin tahrip edildiğini, tahribatın Gazze'nin kuzeyinde yüzde 90'a kadar çıktığını, Han Yunus civarında ise yaklaşık yüzde 40 olduğunu ortaya koydu.



Makaleler

Güncel