Suriyeli muhalifler bu kez de hükümet kavgasında

img
Suriyeli muhalifler bu kez de hükümet kavgasında YDH

YDH- Geçtiğimiz yıl birbirlerine alternatif konseyler kuran Suriyeli muhalifler, Fransa’nın geçiş hükümeti kurma fikri üzerine bu yıl da geçiş hükümeti kurma yarışına girdiler.




 

YDH-Geçtiğimiz yıl birbirlerine alternatif konseyler kuran Suriyeli muhalifler, Fransa’nın geçiş hükümeti kurma fikri üzerine bu yıl da geçiş hükümeti kurma yarışına girdiler.

Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Türkiye’deki Komutanı Riyad Esad, dün Mısır’da toplanan ve kendilerine Devrim Mütevelli Heyeti adını veren grubun açıkladığı geçiş hükümetine tepki gösterdi.

ÖSO Komutanı Esad, geçiş hükümetini kuracağını ilan eden Suriye Devrimi Mütevelli Heyeti'ni fırsatçılıkta suçlarken "Onlar, muhalefeti parçalamak ve askerlerin elde ettiği kazanımlardan yararlanmak istiyorlar. Onlar aslında Beşşar Esed rejimini yeniden canlandırmak istemektedirler. Çünkü geçiş hükümeti kurma kararını, Beşşar Esed rejiminden kurtulmak için kan veren Suriye halkına dönmeksizin aldılar. Aldıkları kararla, dışarıyı razı etmek, içeriyi ise parçalamak istediler" dedi.

Katar'dan yayın yapan el-Cezire TV'nin haberine göre Özgür Suriye Ordusu'nun yanı sıra Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Abdulbasit Seyda da Mısır'dan ilan edilen geçiş hükümeti çalışmasını, acele alınmış bir karar olarak niteleyerek eleştirdi. Seyda, geçiş hükümetinin kurulabilmesi için Suriye devriminin siyasi ve askeri kanadındaki liderlerle istişarenin zorunlu olduğunu söyledi.

Geçiş hükümetinin farklı siyasi akımlarla istişare sonucunda kurulması gerektiğini savunan Seyda, herkesin bir geçiş hükümeti ilan etmesi halinde zayıf ama çok sayıda geçiş hükümeti kriziyle karşı karşıya kalınacağını kaydetti.

Abdulbasit Seyda, Ulusal Konsey’in geçiş hükümeti kurulması için iki komisyon kurduğunu, bu komisyonun ÖSO ve siyasi hareketlerle görüşmeleri sürdürdüğünü belirtti.

Bir grup Suriyeli muhalif dün, Mısır'ın başkenti Kahire'de yeni bir siyasi oluşuma imza atmıştı. Suriye Devrimi Mütevelli Heyeti adını taşıyan yeni oluşumun, kurulduğu an itibariyle geçiş hükümeti çalışmalarına müdahil olması, muhalifler arasında yeni tartışmaların yaşanmasına sebep oldu.

Devrim Mütevelli Heyeti, dün Kahire'de düzenlenen kuruluş toplantısında geçtiğimiz şubat ayında İstanbul’daki Ulusal Konsey adlı gruptan ayrılan Heysem el-Malih'ten geçiş hükümetini kurmasını istedi. 

Heysem Malih, Mütevelli Heyeti'nin aldığı bu karar sonrasında yaptığı basın açıklamasında "Kardeşlerimiz, beni geçiş hükümetini kurmakla görevlendirdi. Bugün itibariyle, geçiş hükümetini kurmak için içerideki ve dışarıdaki muhaliflerle istişarelere başlayacağım" dedi.