Halep’te öldürülen Türk, HSBC bombacısının kardeşi mi?

img
Halep’te öldürülen Türk, HSBC bombacısının kardeşi mi? YDH

YDH- Halep’te öldürülen Metin Ekinci'nin 2003 yılında İstanbul’da El Kaide tarafından düzenlenen bombalı saldırıların planlayıcısı Azad Ekinci’nin kardeşi olabileceği iddia ediliyor.




 

YDH- Halep’te öldürülen Metin Ekinci  adlı Türk militanın 2003 yılında İstanbul’da El Kaide tarafından düzenlenen bombalı saldırıların planlayıcısı Azad Ekinci’nin kardeşi olan Metin Ekinci ile aynı kişi olabileceği iddia ediliyor.

Halep’te öldürülen Avukat Osman Karahan da bu kişilerin avukatlığını yapması şüpheleri arttırıyor.

Suriye’nin Halep şehrinde devam eden çatışmalarda Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) saflarında savaşan Metin Ekinci adlı bir Türk daha öldürüldü. Bu kişiye ait kimliğin fotoğrafı bugün Suriyeli yetkililer tarafından basınla paylaşıldı.

Geçtiğimiz günlerde de Halep’teki çatışmalarda Türkiye’deki el-Kaide sanıklarının avukatı  Osman Karahan öldürülmüştü.

Metin Ekinci’nin henüz kim olduğuna dair net bir bilgi yok; ancak Ekinci soyadı ile Metin Ekinci adı Türk El Kaide dosyalarına hakim zihinlere hiç de yabancı değil. Osman Karahan’ın da Halep’te bulunması akıllara 2003 yılında İstanbul’da El Kaide tarafından organize edilen bombalı saldırıların planlayıcılarından Azad Ekinci’yi getiyor. Ve onun kardeşi olup adı soruşturma dosyasına da giren kardeşi Metin Ekinci’yi.

2003 yılında İstanbul’da el-Kaide tarafından HSBC binasına, İngiliz konsolosluğuna, Neva Şalom Sinegogu’na düzenlenen bombalı intihar saldırılarında onlarca kişi ölmüş onlarcası yaralanmıştı.

Türkiye’yi şoka sokan bu olayın ardından yapılan operasyonlarda çok sayıda kişi yakalanırken saldırıların asıl planlayıcısı olan Bingöl nüfusuna kayıtlı Azad Ekinci, Gürcan Baç, Burhan Kuş, Abdurranman Karakuş ve Habib Aktaş’ın Hatay’ın Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan  Suriye’ye oradan da Irak’a geçerek Zerkavi komutasındaki el-Kaide saflarına katıldığı anlaşılmıştı.

Özellikle Azad Ekinci ismi polisin üzerinde en çok durduğu isimlerden biriydi. Geçmişte örgütün Afganistan’daki kamplarında da bulunmuştu. Devam eden soruşturmada bombalı saldırılarda kullanılan araçlardan birinin Azad Ekinci’nin kardeşi Metin Ekinci’nin üzerine kayıtlı olduğu anlaşılmıştı.

Irak’ta intihar saldırısında öldüğü söylenmişti

Olaydan bir yıl sonra 2004’de Azad Ekinci’nin Irak’ın el-Anbar bölgesinde bir intihar saldırısı düzenleyerek öldüğü iddia edildiyse de ölüp ölmediği hiçbir zaman kesinleşmedi.

Irak’ta bunlar olurken Türkiye’de bombalı saldırılarla ilgili açılan davalarda sanıkların avukatlığını tanıdık bir isim yapıyordu. Bu isim geçtiğimiz günlerde Halep’teki çatışmalarda ölen Osman Karahan’dan başkası değildi.

2003 saldırılarını yapanlar Halep’te Özgür Surüye Ordusu saflarında mı?

Osman Karahan’ın zaman içinde El Kaide’yle olan gönül bağını arttırarak işi avukatlıktan militanlığa taşıdığı Halep’te çatışmada öldürülmesiyle ortaya çıktı. Şimdi asıl merak edilen ise Halep’te öldürülen Metin Ekinci’nin 2003 yılındaki el-Kaide saldırılarının planlayıcısı olan Azad Ekinci’nin kardeşi olan ve adı dosyaya da giren Metin Ekinci’yle aynı kişi olup olmadığı. Bunların aynı kişi çıkması durumunda Türk el-Kaidesi’nin Özgür Suriye Ordusu içindeki varlığı kesinleşmiş olacak.