İngiltere, Netanyahu hakkındaki yakalama kararına itirazını geri çekecek

img
İngiltere, Netanyahu hakkındaki yakalama kararına itirazını geri çekecek YDH

İngiltere, ülkenin UCM'nin Netanyahu ve Gallant hakkında yakalama kararı çıkarılması talebine bir önceki hükümetin yaptığı itirazı geri çekeceğini bildirdi.




YDH - İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın sözcüsü, yaptığı açıklamada, ülkesinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) Başbakan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında yakalama kararı çıkarılması talebine bir önceki hükümetin yaptığı itirazı geri çekeceğini duyurdu.

Times of Israel gazetesinin haberine göre sözcü, yakalama kararı çıkartıp çıkartmama inisiyatifinin mahkemeye ait olduğunu belirtti.

Sözcü, "UCM'ye yapılan müracaatta, bunun nihai kararı mahkemenin vereceği bir mesele olduğu yönündeki uzun süredir devam eden tutumumuz doğrultusunda hükümetin (öneriyi) takip etmeyeceğini teyit edebilirim," dedi.

Açıklamadan önce üst düzey bir İsrailli yetkili, itirazını geri çekme planı nedeniyle İngiltere'ye tepki göstermişti.

Üst düzey yetkili, Netanyahu ve üst düzey yardımcılarının ABD ziyareti sırasında Washington'da basın mensuplarına verdiği demeçte "İsrail bu temelden yanlış karar karşısında derin bir hayal kırıklığına uğradı," ifadelerini kullanmıştı.

Dün de New York Times gazetesi, İşçi Partisi'nin bu ayın başındaki ezici zaferiyle seçilen Starmer'ın, ülkenin olası yakalama kararlarına itirazını geri çekmesinin beklendiğini bildirmişti.

Mayıs ayında UCM Savcısı Kerim Han, Netanyahu ve Gallant hakkında yakalama kararı çıkarılması talebinde bulunmuştu.

İşçi Partisi hükümetinin talep edilen yakalama kararlarına itirazını geri çekmesi, Londra'nın süregelen savaş konusunda ABD ile yaşadığı ihtilaflara bir yenisinin daha eklenmesi anlamına gelecek.

Geçtiğimiz hafta Dışişleri Bakanı David Lammy, Siyonist rejimin Hamas'a yardım etmekle suçladığı BM'nin Filistinli mülteciler ve onların soyundan gelenler için kurduğu UNRWA'ya İngiltere'nin yeniden fon sağlayacağını açıklamıştı.