Bloomberg: Riyad, Yemen'le yeni bir çatışmaya girmekten kaçınıyor

img
Bloomberg: Riyad, Yemen'le yeni bir çatışmaya girmekten kaçınıyor YDH

Suudi Savunma Bakanlığı, İsrail'in Hudeyde'ye yönelik son hava saldırısıyla herhangi bir ilgisi olmadığını bildirdi.




YDH- Bloomberg'in haberine göre, Suudi Arabistan, Yemen direnişiyle doğrudan çatışmaya dönüşebilecek olası bir tırmanışı önlemek için adımlar atıyor.

Riyad’ın endişesinin, son zamanlarda İsrail’i hedef alan ve kendilerine karşı ekonomik bir savaş yürütme planları nedeniyle Suudi Arabistan'a saldırma tehdidinde bulunan Yemen direnişinin operasyonlarını genişletmesinin ardından arttığı bildirildi.

Haberler Riyad'ın Yemen'de yeni bir çatışmaya dahil olma konusunda endişeli olduğunu gösteriyor. Suudi hükümetinin stratejisine yakın kaynaklar, Suudi yetkililerin Batı tarafından tanınan Yemen hükümetini ve merkez bankasını Sanaa'yı zayıflatmak için tasarlanan önlemleri yeniden gözden geçirmeye çağırdığını söylüyor.

Suudiler, bu eylemlerin devam etmesi halinde destekledikleri yönetime ekonomik ve askeri desteği kesebilecekleri ve bunun da Riyad destekli hükümetin tek başına yüzleşebileceği bir çatışmaya yol açabileceği konusunda uyardı.

Suudi Savunma Bakanlığı, İsrail'in Hudeyde'ye yönelik son hava saldırılarıyla ilgisi olduğunu reddederken, Dışişleri Bakanlığı ilgili tüm taraflara “azami itidal” çağrısında bulundu.

Suudilerin endişelerinin özellikle Yemen direnişinin İsrail’e yönelik insansız hava aracı saldırısından sonra daha da arttığı belirtildi.

Haberde, ABD ve İngiltere'nin daha önceki hava saldırılarının operasyonları durdurmadığı ve Suudi Arabistan'ın, Yemen direnişine karşı önlemlerin yeniden gözden geçirilmesi çağrısında bulunarak gerilimi azaltmaya çalıştığı belirtiliyor.

Princeton Üniversitesi'nde Orta Doğu Çalışmaları profesörü olan Bernard Haykel Bloomberg'e verdiği demeçte, Suudi Arabistan'ın Sanaa ile yeni bir çatışmayı kışkırtma konusunda temkinli olduğunu belirterek, Amerikan desteği geçici olsa da Direniş Ekseni'nin kalıcı bir bölgesel oyuncu olduğunu söyledi.