İsrail lobisi, İngiltere meclisini şekillendiriyor

img
İsrail lobisi, İngiltere meclisini şekillendiriyor YDH

İsrail lobisinin, seçim öncesi 15 yeni milletvekili adayını finanse ederek İsrail'e para karşılığı seyahat etmelerini sağladığı ortaya çıktı.




YDH- İngiliz araştırmacı gazetecilik portalı Declassified UK, İsrail lobisinin İngiltere meclisi üzerindeki etkisini gözler önüne seren yeni bir ifşa yayınladı.

Zaman içinde İsrail'in de sağına kayan lobicilik faaliyetleri ''Bibi'nin çoraptan kuklaları'' veyahut ''İsrail'in dijital askerleri'' olarak anlıyordu.

Declassified UK'e göre, 15 tane yeni milletvekili, parlamentoya seçilmeden önce İsrail yanlısı lobi gruplarından fon kabul etti.

Siyonist ajandanın milletvekillerine hibesi, İsrail'in İngiltere'deki çıkarlarını desteklemeyi amaçlayan ancak kendi finansman kaynaklarını açıklamayan İşçi Partisi ve Muhafazakar İsrail'in Dostları grupları tarafından sağlandı.

On iki İşçi Partisi adayı ve üç Muhafazakâr, İngiltere'deki genel seçimlerden bir yıl önce bu kuruluşlarla birlikte İsrail'e seyahat etti.

Bazıları İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırım savaşı sırasında gerçekleşen ve dayanışma misyonları olarak tanımlanan bu seyahatlerin toplam maliyeti 30 binin Sterlinin üzerindeydi.

Bu ifşaat, yeni parlamento için bu ay açıklanan ilk milletvekillerinin çıkar kayıtlarında yer alıyor.

Keir Starmer'a karşı bağımsız aday olan silah ticareti uzmanı Andrew Feinstein, Declassified'a şunları söyledi:

“İsrail'in Dostları örgütlerinin Britanya'daki siyasetçileri daha seçilmeden önce etkilemeye çalışması son derece rahatsız edici”.

Feinstein, bu sözde dayanışma misyonlarının, “Gazze'deki savunulamaz soykırımın ortasında devam ettiğini” ifade ederek, lobi gruplarının paranın nereden geldiğini söylemeyi reddetmesi nedeniyle adayların “İsrail'e yaptıkları gezileri gerçekte kimin finanse ettiğini bilmeyebilecekleri” yönündeki endişelerini dile getirdi.

Declassified'ın bağımsız gazetecileri, daha önce de, İngiltere ve soykırımcı işbirliğinin derinliklerine odaklanmış ifşaatlar ortaya koymuştu.

İsrail'e giden heyetler

İsrail'in İşçi Dostları (LFI), dört müstakbel İşçi Partisi milletvekilinin, parlamentoya seçilmelerinden bir yıl önce, Temmuz 2023'te İsrail'e seyahat etmeleri için ödeme yaptı.

Bu kişiler Stevenage'ın yeni milletvekili Kevin Bonavia, High Peak'ten Jon Pearce, Dover'dan Mike Tapp ve Bournemouth West'ten Jessica Toale idi.

Gezi, 2022 yılında İsrail'e yönelik en büyük tehdidin “üç milyon Filistinliyle karışarak” “özünü” kaybetmek olduğunu ilan eden İsrail İşçi Partisi lideri Merav Michaeli ile bir görüşmeyi de içeriyordu.

Ayrıca İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve İsrail Savunma Kuvvetleri'nin şu anki yedek sözcüsü Peter Lerner ile de görüşmeler yapıldı.

2019'da We Believe in Israil'in “İsrail için Söz”ünü imzalayan Bonavia, geçtiğimiz günlerde yeni İşçi Partisi hükümetinin İsrail'e silah satışını askıya alması gerektiğini düşünüp düşünmediğini söylemeyi reddetti.

“Hukuk geçmişi olan biri olarak, karar vermeden önce her zaman kanıtlara bakılması gerektiğine inanırım” dedi.

''İngiltere İsrail'den çok şey öğrenebilir''

LFI, Eylül 2023'te geleceğin altı İşçi Partisi milletvekilini daha İsrail'e getirdi.

Katılımcılar arasında Uxbridge'den Danny Beales, Dunfermline'dan Graeme Downie, Grimsby'den Melanie Onn, Leigh'den Jo Platt, Rother Valley'den Jake Richards ve Chipping Barnet'ten Dan Tomlinson yer aldı. 

Gruptaki aday adaylarından sadece biri, Harrow'dan Primesh Patel, seçimlerde bir koltuk kazanamadı.

LFI'ın bugüne kadarki en büyük milletvekili aday heyeti olarak müjdelenen gezi, Hamas'ın askeri kapasitesi hakkında bir “güvenlik brifingi”nin yanı sıra İsrailli politikacılar ve işadamlarıyla görüşmeleri de içeriyordu.

Örgütün başkan yardımcısı Sharon Hodgson, “LFI her zaman İşçi Partili politikacıların İsrail'in güvenlik sorunlarına bizzat tanık olmalarını sağlamanın [...] Birleşik Krallık'ta İsrail'le ilgili siyasi tartışmaların iyi bilgilendirilmiş ve dengeli kalmasını sağlamanın anahtarı olduğuna inanmıştır” dedi.

Tomlinson ziyaretin İsrail'in “Orta Doğu'nun tek demokrasisi, canlı bir sivil toplum, güçlü bir refah devleti ve gelişen bir ekonomi” olarak son seksen yılda elde ettiği başarıları hatırlattığını söyledi.

Britanya İsrail'den çok şey öğrenebilir, girişimci ruhu ve teknolojik yenilikleri eşsizdir ve İşçi Partisi misyon odaklı hükümet yoluyla ülkeyi yeniden inşa etmeye çalışırken ilham almalıdır” diye ekledi.

Mart 2024'te, İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırım savaşından altı ay sonra üçüncü bir LFI delegasyonu düzenlendi. 

Bu heyete şu anda Wirral West ve Northampton South milletvekilleri olan İşçi Partisi adayları Matthew Patrick ve Mike Reader da katılmıştı.

Haftalar önce İsrail'in Muhafazakar Dostları (CFI), dört Muhafazakar milletvekili adayı için İsrail'e kendi “özel dayanışma” gezisini düzenlemişti. 

Bunlardan üçü şimdi parlamentoya seçildi: Huntingdon'dan Ben Obese-Jecty, Weald of Kent'ten Katie Lam ve Bromsgrove'dan Bradley Thomas. 

Eski bir İngiliz silahlı kuvvetleri mensubu olan Obese-Jecty, geçtiğimiz günlerde İsrail'e İngiltere'nin küçük hacimli silah satışlarını askıya alması için yaygara koparanları eleştirdi.

İsrail'in Dostları

LFI kendisini “İsrail Devletini desteklemek için İngiliz İşçi Partisi ile birlikte çalışan Westminster merkezli bir lobi grubu” olarak tanımlıyor.

Başlıca faaliyetleri arasında politikacıları İsrail'e “bilgi edinme” misyonlarına götürmek, yıllık ziyafetlere ev sahipliği yapmak ve bakanlar için özel brifingler düzenlemek yer alıyor.

LFI aynı zamanda İsrail devletiyle de yakın ilişkilere sahip. Örgütün eski direktörü David Mencer şu anda İsrail hükümetinin sözcülüğünü yapmaktadır. Şu anki direktörü Michael Rubin, bir keresinde LFI ve İsrail Büyükelçiliği'nin “birlikte çok yakın çalıştıklarını, ancak bunun çoğunun perde arkasında kaldığını” söylerken gizlice filme alınmıştı.

Eski bir İşçi Partisi milletvekili ve LFI başkanı olan Joan Ryan, İsrailli bir elçilik yetkilisiyle 1 milyon sterlinlik potansiyel bir ödemeyi tartışırken kaydedildi.

CFI'nin de İsrail devleti ile benzer şekilde yakın bağları var ve Muhafazakâr milletvekillerinin yaklaşık %80'ini üyeleri arasında sayıyor. Kuruluşun daha önce de İngiliz siyasetçilerin yurtdışı gezilerinin en büyük finansörü olduğu ortaya çıkmıştı.

LFI ve CFI'ya yorum yapmaları için başvuruldu.



Makaleler

Güncel