İsrail medyası: Kuzeydeki çatışmaların iki günkü maliyeti bir milyar doları geçti

img
İsrail medyası: Kuzeydeki çatışmaların iki günkü maliyeti bir milyar doları geçti YDH

İsrail medyası, Hizbullah'ın ateş menzilini genişletmesiyle birlikte Filistin'in kuzeyindeki çatışmaların maliyetinin sadece iki günde 1 milyar doları aştığını söyledi.




YDH- El-Meyadin’in yer alan habere göre, İsrail medyası, Hizbullah'ın kuzeydeki operasyonlarını genişleterek İsrail işgaline ağır kayıplar verdirdiğini ve çatışmaların maliyetinin sadece son iki günde 4 milyar şekele (1 milyar dolardan fazla) ulaştığını bildirdi. 

İsrail işgal ordusunda tuğgeneral olarak görev yapan ve genelkurmay başkanının eski mali danışmanı Ram Aminah Kanal 12'ye şunları söyledi: “Savaş gününü esas olarak artıran şey önleme füzelerinin kullanılmasıdır, bu füzeler kullanıldığı andan itibaren maliyet artar.”

İsrail'in “çok pahalı bir olayla” karşı karşıya olup olmadığı sorusuna Aminah “savaşın finansmanının doğrudan maliyetinin yaklaşık 130 milyar şekel olduğunu, daha sonra ödenmesi gereken dolaylı maliyetin ise 250 milyar şekel olabileceğini” söyledi.

Bu açıklamalar, Hizbullah'ın Lübnan'ı ve halkını savunmak, Gazze Şeridi'ni ve Filistin’i direnişini desteklemek için işgal altındaki Filistin'in kuzeyindeki İsrail işgal üslerine ve karargâhlarına yönelik ateş menzilini genişlettiği, isabetli ve doğrudan vuruşlar gerçekleştirdiği bir döneme denk geldi.

İsrail medyası, Hizbullah'ın kabiliyetlerinin ve çatışmaların genişlemesi sonucunda İsrail'in maruz kalacağı ekonomik ve askeri sonuçlarla birlikte kayıpların hafife alınmaması gerektiğini belirtiyor.

Ayrıca, işgalin kuzeyde uğradığı zararı ve kayıpları gizlediğini ve örtbas etmeye çalıştığını vurguluyor.

İsrail Ordu Radyosu’nun bir muhabiri, “İsrail'de Hermon Dağı'ndan Vadi Arabeh'e kadar son 24 saat içinde çatışma çemberi dışında kalan tek bir bölge bile yok” dedi.

İsrail medyası ayrıca, eski bir Şin Bet yetkilisinin “Hizbullah'ın merkeze roket atma kabiliyetinin hafife alınmaması gerektiğini” söylediğini aktardı.

İsrailli yetkili, “Nasrallah'ın bugün yaptıkları, sahip olduklarının sadece küçük bir göstergesidir” diye ekledi.

Aynı bağlamda İsrail gazetesi Israel Hayom da Hizbullah'a karşı mücadelenin “uzun ve karmaşık” olduğunu vurgulayarak Hizbullah'ın “İsrail'in kanını akıtmaya devam etme kabiliyetine” sahip olduğunu belirtti.

Askeri okulların eski komutanı Gershon Hacohen de kaleme aldığı bir makalede Hizbullah karşısında “İsrail'in hââ bir stratejisi olmadan hareket ettiğini” söyledi.