İngiltere, İsrail'e psikolojik savaş teknikleri konusunda akıl veriyor

img
İngiltere, İsrail'e psikolojik savaş teknikleri konusunda akıl veriyor YDH

İngiliz ordusunun, İsrail ordusu ile stratejik görüşmeler yaptığını ve psikolojik savaş teknikleri konusunda gizli rehberlik sunduğunu gösteren sızdırılmış belgeler ortaya çıktı.




YDH- İngiliz araştırmacı gazetecilik portalı Declassified UK'ye göre, İngiltere, İsrail ordusuna psikolojik savaş teknikleri konusunda gizlice danışmanlık yapıyor.

Declassified UK'in elde ettiği belgeler, İngiliz ordusunun 77. tugayının İsrail ordusu ile strateji ve taktikleri nasıl istişare ettiğini ortaya koydu.

77. Tugay, siber saldırılar, propaganda ve çevrimiçi karşı ayaklanma yoluyla “ölümcül olmayan psikolojik savaşa” odaklanarak modern savaş için psikolojik operasyonlar ve sosyal medya stratejilerini kullanıyor. 

İsrail'in bilgi operasyonları, Gazze'deki eylemleri meşrulaştırmak için manipüle edilmiş videolar ve sahte sosyal medya profillerini içeriyor. 

Palestine Action isimli kampanya hareketinin kurucularından Huda Ammori, Declassified'a şunları söyledi:

''Psikolojik savaş ve propaganda, İsrail rejimi tarafından, Filistin halkını işgal ederken, katlederken ve işkence ederken dezenformasyon yaymak için sıklıkla kullanılan araçlardır.''

Ammori, söz konusu ifşaatların İngiltere'nin “Filistinli seslerin bastırılmasında aktif bir rol” oynadığını doğruladığını söyledi.

İsrail ordusu Declassified'ın sorularına yanıt vermedi.

77. Tugay

77'nci Tugay ile İsrail ordusu arasında 2018-2019 yıllarında gerçekleşen toplantılar “Anonymous for Justice” tarafından yapılan bir hack saldırısıyla ortaya çıktı. 

Sızdırılan bazı belgelerin “gizli” olarak işaretlenmesine rağmen kamuoyunun ilgisi hâlâ yüksek. 

İsrail, Gazze'de soykırım ve savaş suçu işlediği iddiasıyla soruşturma altında olmasına rağmen Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı (MoD) İsrail'e verdiği askeri destekle ilgili sorulara yanıt vermedi. 

Profesör Paul Rogers, İsrail ve İngiliz karşı ayaklanma çabaları arasındaki bağlara ilişkin şeffaflık ihtiyacını vurguladı. 

Savunma Bakanlığı, küresel ortaklarla operasyonel olmayan savunma görüşmeleri yürüttüğünü belirtti ancak İsrail ile psikolojik savaş konusunda devam eden işbirliğini doğrulamadı.

Bir Savunma Bakanlığı sözcüsü şunları söyledi: 

“Dünyanın dört bir yanındaki ortaklarımızla düzenli olarak personel düzeyinde operasyonel olmayan savunma angajmanları yürütüyoruz. Tüm angajmanlar en iyi uygulamalara odaklanır ve Uluslararası İnsancıl Hukuk ile uyumludur”.

Stratejik bilgi işlem operasyonları

2018 yılında İsrailli subay Benzi Zimmerman, İsrail ordusunun J3 operasyon müdürlüğü ile İngiliz ordusuyla İsrail ordusunun J3 Bilgi Operasyonları (IO) ekibinin IO yönetimi anlayışını geliştirmek için ortak bir girişime öncülük etti.

İngiliz Ordusu'ndan bir binbaşı, İsrail ordusu ekibi için Whitehall'daki Savunma Bakanlığı'nda ve Berkshire'daki 77. Tugay üssünde stratejik operasyonel IO konularında gizli brifingler içeren iki günlük bir program hazırladı.

Haziran ayına gelindiğinde, İsrail ordusunun 10 ve 11 Temmuz 2019 tarihlerinde Savunma Bakanlığı ve 77. Tugay'ı ziyaret etmesi ve bu ziyaretin Tugay'ın “Harekat Merkezi Açılış Etkinliği” ve planlanan bir kokteyl partisiyle aynı zamana denk gelmesi planlanıyordu.

77. Tugay Komutanı Daniel Reeve, İsrail ordusu ekibinin İngiltere'ye yaptığı “başarılı ziyaretin” ardından teğmenlerinden birinin İsrail'e “bir ziyaret gerçekleştirmesini” talep etti.

Kısa bir süre önce 77. Tugay'daki Orta Doğu Misyon Ekibi'nin başına getirilen bir binbaşı kendisine eşlik etmek üzere seçildi.

Başvuruda “görüşülecek konunun” “Kapasite Geliştirme” olduğu iddia edildi.

Programda “stratejik bilgi işlem operasyonları” ve “İsrail ordusu için bilgi operasyonları, girişimin yaklaşımı ve yapısı” gibi konularda “SECRET REL UK/ISR” (İngiltere-İsrail, Gizli İlişkiler) sınıflandırma seviyesinde brifingler yer alıyordu.

Declassified, bu bilgi işlem operasyonlarının, Gazze'nin bombalanması da dahil olmak üzere işgal varlığının askeri eylemlerini haklı göstermek için uydurma videolar ve sahte sosyal medya hesapları yoluyla kullanıldığını vurguladı.