İsrail'in Gazze'deki operasyonları genişletmek amacıyla yedek askerleri yeniden göreve çağırdığı dönemde her 8 askerden 1’i, psikolojik olarak tekrar göreve dönmeye uygun değil; İsrail medyası işgal askerlerinin yaşadığı bireysel travmatik deneyimleri detaylı şekilde ele alıyor.

YDH- İsrail’in Liberal Siyonist çizgisindeki gazetesi Haaretz’in 8 Mayıs günü yayımladığı rapora göre, Gazze soykırımına katılan yedek askerlerin yaklaşık %12’si, onları göreve dönmeye fiilen elverişsiz kılan şiddetli travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) belirtileri yaşadıklarını bildirdi.
Göreve uygun olmayan şiddetli belirtiler gösteren %12’lik kesimin yanı sıra, benzer oranda asker de klinik TSSB tanımına uymayan fakat hizmete dönme motivasyonlarını ve kapasitelerini etkileyen psikolojik sıkıntılar yaşadıklarını belirtti.
Gazze savaşının başlamasından birkaç ay sonra, TSSB semptomlarının %12’ye yükseldiğinin altını çizen çalışmaya göre, askerler tedaviye başladıktan birkaç ay sonra yeniden göreve çağırılıyor.
Prof. Yair Bar-Haim’in liderliğinde, Tel Aviv Üniversitesi Travmatik Stres ve Dayanıklılık Ulusal Merkezi’nden bir araştırma ekibi, Mart 2019’da düzenli hizmete katılan piyade askerleri arasındaki TSSB sıklığını inceledi.
Beş yıl boyunca takip edilen bu askerlerin, 7 Ekim'den sonra başlayan mevcut Gazze soykırımının ruhsal sıkıntılarını derinleştirdiği tespit edildi.
Savaşın başında yedek askerlerin %100’ü askerlik çağrısına cevap verirken, bu oranın %75–80’e düştüğü iddia ediliyor.
Bu düşüşün nedenleri arasında maddi ve mesleki yük, aile hayatındaki zorluklar, liderliğe duyulan güvensizlik, askeri yükün eşitsiz dağılması nedeniyle oluşan öfke ve savaşın süregelmesiyle hedeflerine dair belirsizliklerin yarattığı motivasyon kaybı var. Ayrıca, savaş sırasında travmatik olaylara maruz kalan askerlerin ruhsal dayanıklılığında da ciddi bir erozyon görüldü.
Travma patlaması: Yardım hattı %100 arttı
İsrail travma ve dayanıklılık merkezi NATAL, savaşın başından bu yana yaklaşık 6 bin yedek askeri tedavi etti, şu anda ise yaklaşık 2 bin 500 askerle çalışıyor.
Anma Haftası boyunca merkezin yardım hattına yapılan başvurularda %100’ün üzerinde bir artış oldu; arayanların %60’ı terhis edilmiş ya da yedek askerdi.
NATAL’ın klinik biriminin başkanı Irit Aloni, mevcut yedek çağrısının da yardım hattına yoğun başvurulara neden olduğunu söylüyor.
“Çağrılan askerler arasında büyük bir öfke var. Bakıcılar da bu durum karşısında çaresiz,” diyen Aloni’ye göre, bir hasta şöyle demiş:
“7 Ekim'den beri çılgın bir yolculuktayız. Şimdi ise raydan çıktık ve çöküyoruz.”
Aloni, birçok askerin önceki görevlerinden sonra toparlanmak için yeterli zamana sahip olmadığını vurguluyor: