Suriye’de Heyet Tahrir eş-Şam’a bağlı “içişleri bakanı” Enes Hattab, IŞİD’in hâlâ ülkenin en ciddi güvenlik tehditlerinden biri olduğunu belirtti. Hattab’ın “yabancı destek almadık” vurgusu da HTŞ’nin yerel bir yapı olarak tanınma beklentisinin altını çiziyor.

YDH- Suriye'deki Heyet Tahrir eş-Şam rejiminin 'içişleri bakanı' Enes Hattab, ülkesinin güvenliğini tehdit eden en büyük unsurlardan birinin IŞİD olduğunu belirtti.
Hattab, terör örgütünün Hristiyanlar ve Şiileri hedef alma girişimlerinin güvenlik birimlerince engellendiğini açıkladı.
Hattab, katıldığı Suriye Haber Kanalı programında Suriye’nin karşı karşıya olduğu güvenlik sorunlarına ilişkin kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.
Hattab, IŞİD’in halen en büyük güvenlik tehditlerinden biri olduğunu vurgulayarak, örgütün toplumsal çatışmaları körüklemeyi amaçlayan saldırı planlarının önüne geçildiğini ifade etti.
Hattab, her vilayette güvenlik çalışmalarının daha etkin yürütülmesi için “tek merkezli yönetim” anlayışının benimsendiğini açıkladı.
Bu doğrultuda, “rejim kalıntıları ve IŞİD unsurlarını takip edecek bir terörle mücadele dairesi”, “kamu yollarında güvenliği sağlayacak yol güvenliği birimi” ve “savunma bakanlığına bağlıyken içişleri bakanlığına devredilen sınır muhafızları dairesi”nin kurulduğunu duyurdu.
Geçtiğimiz mart ayında Suriye’nin sahil kesiminde meydana gelen olaylara da değinen Hattab, güvenlik kontrol noktalarına yönelik saldırıların istikrarı hedef aldığını ve bu doğrultuda ilgili komitelerin devreye sokularak soruşturmaların başlatıldığını aktardı.
'Bakanlık' bünyesindeki güvenlik güçlerinin sıkı denetim ve disiplin süzgecinden geçirileceğini kaydeden Hattab, bazı personelin çeşitli ihlallerde bulunduğunu kabul etti.
Ancak bu tür vakaların, yeni kadroların eğitim süreçlerinin tamamlanmasıyla birlikte azalacağını öngördüğünü dile getirdi.
Hattab, ‘bakanlığın’ bugüne dek yurt dışından herhangi bir mali ya da teknik destek almadığının da altını çizdi.
Cezaevleri konusunda da önemli açıklamalarda bulunan Hattab, modern, insani ve hukuki standartlara uygun yeni cezaevlerinin inşasını planladıklarını söyledi.
Bu kapsamda, cezaevi yönetimlerinin mahkûmlara zarar vermektense onları topluma kazandırmayı önceleyeceğini belirtti.
Güvenlik gerekçesiyle hazırlanan en çok arananlar listesinin büyük ölçüde iptal edildiğini açıklayan Hattab, yalnızca adli ve cezai suçlardan aranan kişilerin listede kalmaya devam ettiğini ifade etti.
Sözlerinin sonunda birçok eski güvenlik uygulamasının yürürlükten kaldırıldığını vurgulayan Hattab, halkın günlük yaşamına yönelik güvenlik müdahalelerinin de belirgin şekilde azaltıldığını söyledi.