• 01/01/70 - 02:00
  • Yazar: Admin
  • Bu sayfayı yazdır img
    YDH

    YDH-Ayetullah Sistani’nin Kerbela temsilcisi Şeyh Abdul Mehdi Kerbelai, ABD’nin Irak’ın ulusal egemenliğine saygı göstermesi gerektiğini belirtti.




    YDH-Ayetullah Sistani’nin Kerbela temsilcisi Şeyh Abdul Mehdi Kerbelai, ABD’nin Irak’ın ulusal egemenliğine saygı göstermesi gerektiğini belirtti.

     

    Kerbela’da kıldırdığı cuma namazında hutbe veren Kerbela Cuma İmamı Şeyh Abdul Mehdi Kerbelai, ABD ile Irak arasında yapılacak görüşmelere değinerek, görüşmelerde Irak’ın ulusal egemenliğine saygı gösterilmesi gerektiğini belirterek Irak’ın ulusal egemenliğine saygısızlığın kabul edilemeyeceğini söyledi.

     

    “ABD ve Iraklı yetkililer arasında yapılacak görüşmelerde Irak’ın egemenliğine ve bağımsızlığına zarar verilmesini kabul edemeyiz” diyen Şeyh Kerbelai, güvenlik, siyaset ve ekonomi alanında Iraklıların iradesini sınırlandıracak hiçbir anlaşmanın kabul edilemeyeceğini ifade etti.

     

    Irak Dışişleri Bakanlığı, geçtiğimiz salı günü Bağdat ve Washington arasında uzun süreli bir işbirliği anlaşmasının imzalanması için görüşmeler başlatıldığını belirtmişti.

     

    BM Güvenlik Konseyi Irak’taki çok uluslu gücün süresini 31 Aralık 2008 yılına kadar uzatmıştı. Amerikan yönetimi, BM Güvenlik Konseyi’ni devre dışı bırakacak şekilde Irak hükümetiyle bir anlaşma imzalamak ve askerlerinin Irak’ta bulunmasına hukuki bir meşruiyet kazandırmak istiyor.

     

    Şeyh Kerbelai, Amerikalılarla yapılacak görüşmelerin aceleye getirilmemesi gerektiğini belirterek güvenlik, ekonomi, siyaset ve uluslar arası hukuk alanlarında uzman kişilerden yardım istenmesi çağrısında bulundu.