Ensarullah'tan abluka konusunda sert uyarı

img
Ensarullah'tan abluka konusunda sert uyarı YDH

Yemenli yetkililer, ülkenin silahlı kuvvetleri tarafından hedef alınan iki geminin saldırıya uğradığını ve şu anda batmakta olduğunu bildirdi.




YDH- The Cradle'a göre, Yemen Silahlı Kuvvetleri, son 72 saat içinde İsrail limanlarına giden iki ticari geminin başarıyla hedef alınmasının ardından Kızıldeniz'den geçen İsrail bağlantılı gemilere yönelik uyarılarını yeniledi.

Geçtiğimiz üç gün boyunca Yemen güçleri iki ticari gemiyi, kargo gemisi Verbena ve dökme yük gemisi TUTOR'u füzeler ve insansız hava araçlarıyla hedef aldı.

Yemen Silahlı Kuvvetleri sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri, Verbena'nın şu anda batmakta olduğunu ve TUTOR'un da saldırılar nedeniyle önümüzdeki saatlerde batmaya başlayacağını belirtti.

Yemen Silahlı Kuvvetleri ablukanın ihlal edilmemesi uyarısını yineledi.

Tuğgeneral Yahya Seri 15 Haziran'da yaptığı açıklamada, "Yemen Silahlı Kuvvetleri, İsrail düşmanıyla iş yapmanın ve gemilerinin işgal altındaki Filistin limanlarına gelmesinin sonuçları konusunda tüm şirketlere uyarılarını yineliyor" dedi.

Yemen'in Ensarullah liderliğindeki hükümetine bağlı silahlı kuvvetler, İsrail'in Gazze'de Filistin halkına yönelik soykırımına tepki olarak Kasım ayından bu yana Kızıldeniz'den geçen İsrail bağlantılı gemileri hedef alıyor.

ABD ve Birleşik Krallık donanmaları Yemen silahlı kuvvetlerine karşı hava saldırıları düzenleyerek karşılık verdi ve İsrail bağlantılı ticari gemileri füze savunma sistemleriyle korumaya çalıştı.

Tuğgeneral Seri, "Bu operasyonlar Yemen silahlı kuvvetlerimiz tarafından Gazze'deki mücahit kardeşlerimize sadakatleri ve cihatları için adanmıştır, Allah onları korusun ve mübarek Kurban Bayramı vesilesiyle Filistin halkının tüm özgür insanlarına adanmıştır. Zafer yalnızca Allah'tandır,"  diyerek açıklamasını sürdürdü. 

Seri, "Saldırganlık durmadıkça ve Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkı üzerindeki kuşatma kaldırılmadıkça destek operasyonları durmayacaktır." diye ekledi. 

Ukrayna'ya ait olan ve Polonya tarafından işletilen MV Verbena, iki füzenin isabet ettiği Perşembe gününden bu yana yanıyor. 

Mürettebat yangını kontrol altına alamayınca Cumartesi günü gemiyi terk etti ve başka bir ticari gemi olan MV Anna Meta tarafından kurtarıldı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) İran savaş gemisi IRIN Jamaran'ı Verbana'nın imdat çağrısına yanıt vermemekle suçladı. 

CENTCOM, İran gemisinin tehlike sinyali gönderildiğinde sadece 14 kilometre uzaklıkta olduğunu iddia etti.

"İran destekli Husilerin [Ensarullah] devam eden bu kötü niyetli ve pervasız davranışları bölgesel istikrarı tehdit etmekte ve Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki denizcilerin hayatını tehlikeye atmaktadır. Centcom, Husileri sorumlu tutmak ve askeri kabiliyetlerini azaltmak için ortaklarıyla birlikte hareket etmeye devam edecektir" denildi.



Makaleler

Güncel